środa, 19 czerwca 2013

Sałatka z rukoli z mozzarellą

Super lekka, rewelacyjnie delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu. Wiem, że to może nic specjalnego, ale stwierdziłam, że muszę się z wami podzielić, bo myślę, że będzie każdemu smakować, tym bardziej w letnie i w końcu upalne dni. Rukola ma bardziej wyrazisty smak niż zwykła sałata czy sałata lodowa, dlatego można ją również mieszać z inną zieleniną dla złagodzenia jej smaku. Ja od czasu do czasu lubię zjeść sałatkę z samej rukoli, bo jest po prostu pyszna, a ponadto bogata w składniki odżywcze, jak na przykład witaminę C i witaminy z grupy B. 


Porcja na 2 osoby
5-6 garści rukoli
10 pomidorków koktajlowych
8 czarnych oliwek (najlepiej przygotowanych według przepisy, który kiedyś wam prezentowałam - Nowa odsłona oliwek )
4 łyżki kukurydzy
Mozzarella (tarta)
Sól himalajska
Pieprz czarny świeżo mielony

Rukolę rozłożyć na talerzach. Ułożyć pomidorki i oliwki. Posypać kukurydzą i mozzarellą. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić dressingiem i od razu zjeść. Zresztą i tak się nie powstrzymacie :)))

Dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy francuskiej 
1 łyżeczka soku z cytryny

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w garnuszku i od razu polewać sałatkę. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz