czwartek, 12 września 2013

Kotleciki z tofu i patisona

Miałam szczęście, by niedawno dostać świeżego ogrodowego patisona, którego najchętniej zostawiłabym na całą zimę jako słoneczną dekorację kuchni, ale nie mogłam się oprzeć, żeby nie wykorzystać go w jakiejś potrawie. Dlatego dzisiaj prezentuję wam jedną z propozycji wykorzystania tego ślicznego i smakowitego warzywa. A co najlepsze, kotleciki panierujemy w otrębach pszennych, co dodatkowo zwiększa wartość odżywczą potrawy. 

Przy okazji chciałam przypomnieć wam o nasionach chia, które łatwo zamówić na internecie, a które mają ogrom wartości odżywczych: więcej dobrych kwasów tłuszczowych niż łosoś, podwójną ilość antyoksydantów w porównaniu z jagodami, w jednej porcji aż 41% potrzebnego codziennie błonnika oraz 6 razy więcej wapnia niż mleko, a co najlepsze stanowią świetne źródło energii, co dawno dawno temu było wykorzystywane już przez Azteków :)



Porcja na ok. 10 kotlecików
Składniki:
1 kostka wędzonego tofu
1 mała pora
1/2 średniej wielkości patisona
1 jajko
Sól himalajska
Pieprz czarny świeżo mielony
2 ząbki czosnku
1 łyżka nasion chia
2-3 łyżki otrębów pszennych
Otręby pszenne do panierowania

Tofu i obranego ze skóry patisona zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Porę drobno pokroić. Dodać jajko i przeciśnięty czosnek. Przyprawić. Dodać otręby i nasiona chia. Odstawić na ok. 30 minut. 
Ilość otrębów regulować w zależności od wilgotności przygotowanej masy. Z masy należy formować lekko spłaszczone kulki. Kulki nie muszę idealnie trzymać się w całości, ale nie mogą się rozlatywać. Kulki delikatnie obtoczyć w otrębach i kłaść na patelnię z odrobiną rozgrzanej oliwy. Kotleciki powinny uzyskać z obu stron piękny złoty kolor. 

Kotleciki można podawać z sałatką, można wykorzystać je w kanapkach lub serwować z wybranym ulubionych sosem. 

Moim zdaniem są naprawdę pyszne, natomiast komentarz od mojego męża był następujący: Pycha! Przecież to jest podobne do kurczaka... :) Coż, nie taki był mój zamiar, ale dla miłośników kurczaka z pewnością będą przekonujące. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz