środa, 18 września 2013

Tarta z kurkami i szpinakiem

Zastanawiałam się, co mogłabym przygotować z kurek oprócz tradycyjnego śmietankowego sosu do makaronu lub ziemniaków. Chwilę później pojawił się pomysł, bo cóż lepszego można przygotować, jeśli nie moją ulubioną tartę :) Jedyne, co zostało do zrobienia to obmyślenie dodatków...efekt oceńcie sami. 



Składniki:

Ciasto:
125 g miękkiego masła
1,5 szklanki mąki
3 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki wody
Szczypta soli
1 żółtko

Całość zagnieść i włożyć do lodówki na około 1h. Następnie wyłożyć do formy i podpiec przez ok. 15 minut. 

Nadzienie:
300 g szpinaku
300-400 g kurek
1 czerwona papryka
1 biała cebula
1 kulka mozzarelli
3 jajka
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki mleka
Sól himalajska
Pieprz czarny
Bazylia
2 łyżki oliwy z oliwek

Cebulkę pokroić w kostkę i poddusić na oliwie. Kurki dokładnie umyć i dodać do cebulki. Lekko posolić. Podsmażyć ok. 4-5 minut. Dodać umyty i osuszony szpinak. Poddusić ok. 2-3 minuty. 

Paprykę pokroić w paseczki i poddusić na oliwie. Ok. 3-4 minuty. Dodać do szpinaku. 

Jajka roztrzepać z mlekiem i przyprawami. 

Na podpieczonym cieście ułożyć szpinak, kurki i paprykę. Ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry i zalać mieszanką jajeczną. 

Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 25 minut. 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz