Składniki:
Ciasto:
125 g miękkiego masła
1,5 szklanki mąki
3 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki wody
Szczypta soli
1 żółtko
Całość zagnieść i włożyć do lodówki na około 1h. Następnie wyłożyć do formy i podpiec przez ok. 15 minut.
1,5 szklanki mąki
3 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki wody
Szczypta soli
1 żółtko
Całość zagnieść i włożyć do lodówki na około 1h. Następnie wyłożyć do formy i podpiec przez ok. 15 minut.
Nadzienie:
300 g szpinaku
300-400 g kurek
1 czerwona papryka
1 biała cebula
1 kulka mozzarelli
3 jajka
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki mleka
Sól himalajska
Pieprz czarny
Bazylia
2 łyżki oliwy z oliwek
Cebulkę pokroić w kostkę i poddusić na oliwie. Kurki dokładnie umyć i dodać do cebulki. Lekko posolić. Podsmażyć ok. 4-5 minut. Dodać umyty i osuszony szpinak. Poddusić ok. 2-3 minuty.
Paprykę pokroić w paseczki i poddusić na oliwie. Ok. 3-4 minuty. Dodać do szpinaku.
Jajka roztrzepać z mlekiem i przyprawami.
Na podpieczonym cieście ułożyć szpinak, kurki i paprykę. Ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry i zalać mieszanką jajeczną.
Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 25 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz