czwartek, 26 września 2013

Zapiekane pomidorki koktajlowe otulone aromatem ziół

Dziś chcę podzielić się z wami czymś wyjątkowym i naprawdę pysznym! Przyznam szczerze, ja uzależniłam się już po pierwszym kęsie :) Zapiekane pomidorki są lekkie, super-szybkie, mają wyrazisty smak i świetnie nadają się jako starter lub dodatek do obiadu czy kolacji. Można zjeść je na ciepło i na zimno, choć ja osobiście wolę opcję pierwszą. Jakiś czas temu Piotr Kucharski, jeden z moich ulubionych kucharzy-celebrytów, przygotował coś podobnego, a ja jedynie zmodyfikowałam jego propozycję. Ciekawe, czy zasmakuje wam tak samo, jak mi. 


Składniki:
Pomidorki koktajlowe (ilość zależy od tego, jakie duże jest wasze naczynie żaroodporne)
1/2 cebuli
2-3 ząbki czosnku
Rozmaryn suszony
Bazylia świeża
Sól himalajska
Pieprz czarny świeżo mielony
Oliwa z oliwek

Pomidorki umyć i przekroić na pół wzdłuż. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, jak widać na zdjęciu. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki i posypać po pomidorach. Całość oprószyć rozmarynem, solą i pieprzem. Bazylię posiekać i posypać pomidory. Całość skropić oliwą z oliwek.

Zapiekać w piekarniku ok. 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. 
Rewelacja!



Jak widzicie na zdjęciu bazylia i cebulka dość mocno brązowieją, można je ściągnąć z potrawy przed podaniem - aromat pozostanie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz