poniedziałek, 16 września 2013

Tagliatele ze szpinakiem i parmezanem

Szybkie, pożywne i super smaczne...czyli czego chcieć więcej w pędzącym świecie? Wierzcie mi, że ta potrawa nadaje się nie tylko dla osób, które lubią szpinak, ale również dla tych, których trzeba przekonać do tej cudownej, zielonej, smakowitej i niezwykle zdrowej roślinki. Pyszny pełnoziarnisty makaron, wymieszany ze szpinakiem i oprószony nutką świeżo startego aromatycznego parmezanu idealnie nadaje się na coraz dłuższe chłodne wieczory/popołudnia ... Sami sprawdźcie!


Porcja na 2-3 osoby
Składniki:
300 g świeżego szpinaku (lub więcej - szpinaku nigdy za wiele)
50-60 g fety
3 ząbki czosnku
Sól himalajska
Pieprz czarny świeżo mielony
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła lub oleju kokosowego
3-4 łyżki świeżo startego parmezanu
Płatki papryczki chilli (jeśli nie boicie się pikanterii)

Makaron tagliatele ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w wybranej ilości. Odcedzić, a następnie do gorącego dodać masło. 

Oliwę rozgrzać na patelni. Szpinak wypłukać, osuszyć i wrzucić na patelnię. Dusić 2-3 minutki. Przecisnąć czosnek i przyprawić. Dodać pokrojoną drobno fetę. Wymieszać. 
Szpinak dodać do makaronu. Wymieszać. Nakładać na talerze i oprószyć parmezanem. 

Całość podałam na grillowanych plasterkach cukinii. Ładnie wygląda i świetnie smakuje. 
Można również posypać ziarnami słonecznika, co dodatkowo zwiększy wartość odżywczą i smakową potrawy :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz