czwartek, 19 września 2013

Makaron zapiekany z kurkami, szpinakiem i łososiem pod kremową kołderką z mozzarelli

Ze względu na to, iż sezon na kurki i wszelkie inne grzyby wprost rozkwita, chciałabym podzielić się z wami jeszcze jednym przepisem na coś wyśmienitego, doskonałego i extra-smakowitego, co miałam okazję jakiś czas temu zjeść u pewnej super kobietki, która swoim talentem do gotowania i pieczenia mocno inspiruje innych - nawet tych najbardziej opornych. Nawet jej własna babcia stwierdziła, że ciasta to pewnie robi z torebki... Uffm straszne! Ale z drugiej strony pewnie znudziła się tym, że zawsze wychodzą idealne w smaku i piękne z wyglądu. Niestety nie wiem, jaki jest jej sekret na takie sukcesy kulinarne, ale na szczęście czasami udostępnia mi swoje przepisy, a co ważniejsze, pozwala mi podzielić się nimi z wami :)



Składniki:
Paczka makaronu wstążki - ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i zalać odrobiną oliwy, aby się nie sklejał. 

400-500g świeżego łososia (najlepiej filety)
400g świeżego szpinaku
400g świezych kurek
2-3 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Sól 
Pieprz czarny świeżo mielony
1 biała cebula
2/3 szklanki tartej mozzarelli
2-3 łyżki masła

Cebulkę pokroić w kostkę i na małym ogniu rozgrzać na masełku. Kurki dokładnie umyć, osuszyć i dusić przez ok. 3-4 razem z cebulką. Szpinak umyć, osuszyć i dodać do kurek. Poddusić. Dodać czosnek i przyprawić. 
Łososia pokroić na kawałki i podsmażyć na oliwie. Lekko oprószyć solą lub inną ulubioną przyprawą do ryby. Połączyć ze szpinakiem i kurkami. 
Makaron wymieszać dokładnie ze szpinakiem i resztą składników. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać mozzarellą. 

Zapiekać w piekarniku przez ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. 
Nie muszę nawet życzyć wam smacznego, bo wiem, że takie będzie! Potrawa uwiedzie was już samym zapachem, odważnie wykradającym się z piekarnika! ODLOT!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz