poniedziałek, 23 września 2013

Zupa krem z cukinii z mozzarellą i pesto

Chłodne jesienne popołudnia i wieczory wprost krzyczą o coś rozgrzewającego. Jedną z takich rozgrzewających, smacznych i aromatycznych, a co ważniejsze zdrowych i pożywnych propozycji jest zupa krem. Dzisiaj proponuję wam zupę krem z cukinii ze względu na obfite tegoroczne plony cukinii, która świetnie nadaje się do wielu potraw i ja osobiście chętnie jadłabym ją codziennie. Aby jednak uniknąć monotonii i nie jeść codziennie makaronów z sosami z cukinii i pomidorów, proponuję zupę, która jest szybka w przygotowaniu, a z pewnością zasmakuje każdemu. Lekko pikantne pesto doskonale dopełnia łagodności kremowej zupy - sami spróbujcie, rewelacja!



Porcja na 2-3 osoby
Składniki:
1 cebula
2 cukinie
1 marchewka
Sól himalajska
2 ząbki czosnku
Pieprz czarny świeżo mielony
Ostra papryka
Mielona kolendra
1 kulka mozzarelli
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki słodkiej śmietanki
3 łyżki oliwy z oliwek

Do dekoracji:
Świeże pesto z bazylii
Odrobina słodkiej śmietanki
Prażone płatki migdałów

Oliwę rozgrzać na patelni. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Poddusić na oliwie. Dodać pokrojone warzywa: cukinię i marchew. Poddusić ok. 2-3 minuty. Podlewać wodą i dusić pod przykryciem. Kiedy warzywa zmiękną, zdjąć z palnika. Dolać ok. 2/3 szklanek zimnej wody (w zależności jak gęstą zupę lubicie), dodać przyprawy i zmiksować na gładką masę. Mozzarellę potrzeć na tarce, dodać do zupy i podgrzać do temperatury podania. 

Zupę dekorować pesto, słodką śmietanką i prażonymi migdałami - jak na zdjęciu. Podawać z ciepłą bagietką :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz