wtorek, 17 września 2013

Ryż z suszonymi pomidorami i płatkami parmezanu

Bardzo szybka metoda urozmaicenia ryżu zarówno pod względem estetycznym, jak i smakowym. Nie dość, że pięknie się prezentuje, to nabiera wyrazistszego i odrobinę bardziej pikantnego smaku. Świetnie nadaje się na codzienny szybki obiad, kiedy możemy podać go po prostu z warzywami lub na wykwintny obiad, w ramach którego pomysły na całą gamę dodatków pozostawiam wam :)



Na ok. 3 małe porcje
Składniki:
1 szklanka ryżu
ok. 10 suszonych pomidorów
1 łyżka oleju kokosowego/masła/oliwy z oliwek
Ostra papryka, mielona
Sól himalajska
Pieprz czarny świeżo mielony
2 ząbki czosnku lub 2 szczypty czosnku granulowanego 
Szczypta suszonej bazylii
Płatki parmezanu
Listki świeżej pietruszki lub bazylii do dekoracji

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu na sypko w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Do gorącego dodać tłuszcz i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Suszone pomidory pokroić w paseczki, dodać do ryżu. 

Nakładać na talerze. Ja użyłam ringów, żeby ładnie wyglądało. Górę przyozdobić płatkami parmezanu i listkami ziół. 

Aby uzyskać płatki parmezanu, wystarczy ostrym nożem pokroić parmezan na bardzo cienkie plasterki, ale to chyba oczywiste :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz