piątek, 31 maja 2013

Muffiny z truskawkami i orzechami nerkowca

Puszyste, lekkie i delikatnie wilgotne muffiny z lekkim posmakiem truskawek, słodyczą karmelu i chrupkością orzeszków. Hmm...czego chcieć więcej! Może nie wyglądają doskonale, ale za to smakują rewelacyjnie. Niestety pokruszone krówki, które rozsypałam na górze muffinów, lekko się spiekają. Być może wpadnę na jakiś pomysł, aby mniej się przybrązowiły, ale ponieważ smak jest idealny, jestem w stanie poświęcić doskonały wygląd na jego rzecz :) Natomiast muffinki wykończone płatkami migdałów - oczywiście równie smakowite - wyglądają raczej bez zarzutu. 




Składniki na ok. 15-16 muffinów:

2 szklanki mąki tortowej
6 łyżek lekko zmielonych orzechów nerkowca
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 3/4 szklanki cukru
1 kostka masła
4 duże jajka
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
ok. 300 g truskawek
ok. 7-8 krówek

Mąkę, migdały, sól i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Miękkie masło ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jednym jajku, nadal ubijając. Zmniejszyć moc miksera. Suche składniki dodawać do masy na przemian ze śmietaną, delikatnie mieszając. 

Truskawki pokroić w ćwiartki. Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami i nakładać masę. Wkładać po 4-5 kawałków truskawek. Przykryć masą. Na koniec posypać rozkruszonymi krówkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz