poniedziałek, 13 maja 2013

Krem z zielonego groszku z mlekiem kokosowym

Właśnie przed chwilką skończyłam przygotowywać  krem z zielonego groszku i muszę wam powiedzieć, że jestem z niego naprawdę dumna :) Doznania smakowe przeszły moje najśmielsze oczekiwania i stwierdzam, że zdecydowanie warto było trochę poeksperymentować. Krem ma delikatny, lecz wyrazisty i oryginalny smak, a jego łagodność i kremowość podkreśla mleczko kokosowe, które dodatkowo wzbogaca zupę w korzystne kwasy tłuszczowe. 



Porcja dla 4 osób
Składniki:
1 mały por
3 ząbki czosnku
400 g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
Rozmaryn
80 g gorgonzoli
150 ml mleka kokosowego
2 łyżki oliwy z oliwek
Tellofix/wegeta
Kolorowy pieprz świeżo mielony (sam czarny również może być)
400 ml wody 

Por i czosnek pokroić na małe kawałki i poddusić na oliwie. Oprószyć rozmarynem. Dodać groszek i zalać 400 ml wody. Gotować przez ok. 15-20 minut. Zdjąć z palnika. Zmiksować na gładką masę. Dodać przyprawy, gorgonzolę i mleko kokosowe. Ponownie zmiksować. 

Podawać z bagietką czosnkową lub grzankami. Polecam, bo jest naprawdę przepyszny!




6 komentarzy:

  1. Ile porcji wychodzi z tych skladnikow co podalas?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie. Jesli mozesz to pisz ile porcji Ci wychodzi we wszystkich skladnikach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisach*

      Usuń
    2. Ok, będę się starać o tym pamiętać :) Dziękuję!

      Usuń
  3. Taki krem był u Was na ślubie nie? :)

    OdpowiedzUsuń