poniedziałek, 6 maja 2013

Włoski aromatyczny sos grzybowy

Prezentowany dziś sos jest tradycyjnym sosem włoskim, który swoim aromatem przywołuje wspomnienia letnich zapachów lasu. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a smakowity i atrakcyjnie wyglądający. Połączenie zapachu grzybów, duszonego czosnku i rozmarynu jest niezwykłe! Wydaje mi się, że zasmakuje zarówno miłośnikom grzybów - co oczywiste, jak również tym, dla których grzyby nie są na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o wybory żywieniowe. Grzyby suszone są konieczna dla osiągnięcia pełni walorów smakowych i zapachowych.



Składniki:
4 łyżki masła
4 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
2 łyżki rozmarynu
400 g pieczarek
30 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków
Sól morska
Pieprz czarny świeżo mielony

Suszone grzybki namoczyć przez ok. 20 minut w ciepłej wodzie.

Masło i oliwę podgrzać na patelni. Czosnek przecisnąć pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić na patelnię. Dodać rozmaryn i podsmażyć przez kilka minut. Pieczarki umyć i pokroić w grube plastry. Wrzucić na patelnię razem z namoczonymi suszonymi grzybami. Poddusić przez ok. 20 minut, aby grzybki zmiękły. Przyprawić. Wymieszać z makaronem ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Rewelacja!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz