czwartek, 23 maja 2013

Tagliatelle z zielonym groszkiem

Przepis na niniejszy sos pochodzi prosto z Toskanii. Jest delikatny, kremowy i po prostu niesamowity! Zastosowanie zielonego groszku w sosie do makaronu było dla mnie dość zaskakującego, ale kiedy spróbowałam, przestałam mieć jakiekolwiek wątpliwości. Sami spróbujcie :)


Składniki:
300 g pieczarek
100 g wędzonego łososia
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 g mrożonego zielonego groszku
1 łyżka oliwy
Sól morska
Pieprz czarny
1 łyżeczka mąki
200 ml słodkiej śmietanki 18%
1/2 szklanki bulionu warzywnego
Parmezan do posypania

Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka, a łososia pokroić w paseczki. Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć cebulkę i czosnek. Po chwili dodać pieczarki i łososia. Po 4-5 minutach oprószyć całość solą, pieprzem i mąką. Dodać groszek. Podlać bulionem i śmietanką. Doprowadzić do zagotowania. Gotować ok. 2 minutki. 

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawać z sosem i lekko opruszyć parmezanem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz