poniedziałek, 20 maja 2013

Quiche z pieczoną papryką i łososiem

Kolejna propozycja z mojej kolekcji tart. Mam nadzieję, że podobnie jak mi, również i wam tarty zbyt szybko się nie nudzą :) Dziś chcę podzielić się z wami trochę innym przepisem na ciasto, który jest równie smaczny, a chyba jeszcze bardziej kruchy. Natomiast nadzienie...no cóż, jak zwykle wesoła twórczość, ale ponieważ wyszło naprawdę smacznie, myślę, że może ktoś z was zechce spróbować. 




Ciasto:
200 g mąki tortowej
2-3 łyżki otrębów pszennych
130 g miękkiego masła
2 żółtka
Szczypta soli

Całość zagnieść i wstawić do lodówki na 1-2h. Po wyciągnięciu z lodówki rozłożyć w naczyniu na tartę i ponakłuwać widelcem.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i wstawić ciasto na ok. 15 minut. 

Nadzienie:
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
150 g wędzonego łososia
2 łyżki kaparów
1/3 szklanki mleka
3 jajka
2/3 szklanki jogurtu naturalnego
Sól
Pieprz kolorowy świeżo mielony
Świeża bazylia
Czosnek
50-60 g fety
2 łyżki gorgonzoli
2 łyżki oliwy z oliwek

Papryki natrzeć oliwą i piec w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągnąć, owinąć folią aluminiową i odłożyć na kilka minut. Odwinąć z folii, obrać ze skórki, rozkroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. 
Łososia pokroić w paseczki. 

Ciasto wyjąć z piekarnika. Rozłożyć paprykę, łososia i kapary. Oprószyć lekko solą i pieprzem. Fetę i gorgonzolę pokroić w kostkę i rozłożyć na górze. 

Jajka, mleko, jogurt i przyprawy wymieszać i wylać na nadzienie. 
Zapiec w piekarniku przez ok. 20 minut. 

Podawać gorące. Smacznego!!!! 



2 komentarze:

  1. Kazde ciasto robisz z innych składników. Czy mozesz podac, ktory przepis na ciasto jest najlepszy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę czytać nagłówki :) Uważam, że ten przepis jest bardziej kruchy niż poprzednie, więc zależy co kto lubi. Wcześniejsze są praktycznie jednakowe - po prostu czasami używam otrębów, a czasami nie. Ogólnie uważam, że ciasto z otrębami jest lepsze.

      Usuń