Ciasto:
200 g mąki tortowej
2-3 łyżki otrębów pszennych
130 g miękkiego masła
2 żółtka
Szczypta soli
Całość zagnieść i wstawić do lodówki na 1-2h. Po wyciągnięciu z lodówki rozłożyć w naczyniu na tartę i ponakłuwać widelcem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i wstawić ciasto na ok. 15 minut.
Nadzienie:
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
150 g wędzonego łososia
2 łyżki kaparów
1/3 szklanki mleka
3 jajka
2/3 szklanki jogurtu naturalnego
Sól
Pieprz kolorowy świeżo mielony
Świeża bazylia
Czosnek
50-60 g fety
2 łyżki gorgonzoli
2 łyżki oliwy z oliwek
Papryki natrzeć oliwą i piec w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągnąć, owinąć folią aluminiową i odłożyć na kilka minut. Odwinąć z folii, obrać ze skórki, rozkroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki.
Łososia pokroić w paseczki.
Ciasto wyjąć z piekarnika. Rozłożyć paprykę, łososia i kapary. Oprószyć lekko solą i pieprzem. Fetę i gorgonzolę pokroić w kostkę i rozłożyć na górze.
Jajka, mleko, jogurt i przyprawy wymieszać i wylać na nadzienie.
Zapiec w piekarniku przez ok. 20 minut.
Podawać gorące. Smacznego!!!!
Kazde ciasto robisz z innych składników. Czy mozesz podac, ktory przepis na ciasto jest najlepszy?
OdpowiedzUsuńProszę czytać nagłówki :) Uważam, że ten przepis jest bardziej kruchy niż poprzednie, więc zależy co kto lubi. Wcześniejsze są praktycznie jednakowe - po prostu czasami używam otrębów, a czasami nie. Ogólnie uważam, że ciasto z otrębami jest lepsze.
Usuń