sobota, 25 maja 2013

Szparagi zapiekane w kremowym sosie

Nie chcę się przechwalać, ale to co chcę wam dziś zaprezentować to zdecydowanie jedna z najsmaczniejszych rzeczy, jakie ostatnio jadłam :) Musicie tego skosztować! Jest imponujące i eleganckie, pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje, a co najlepsze nie jest czasochłonne, więc do dzieła :)


Składniki:
ok. 18 zielonych szparagów
ok. 12 białych szparagów
150 g wędzonego łososia (najlepiej jeśli macie jakiś sprawdzony w dość regularnych plastrach)
6 plasterków szynki wegetariańskiej (oczywiście możecie użyć jakiejkolwiek innej)

Szparagi umyć i odciąć twardą suchą końcówkę. Przynajmniej od połowy obrać ze skórki, szczególnie białe. Układać w pęczki po 5-6 szparagów (w zależności od grubości). Okrągłe plasterki szynki przekroić na pół i ułożyć wzdłuż tak, aby nachodziły na siebie. Na nich rozłożyć plastry łososia. Na środku ułożyć szparagi i całość zwinąć. 

Tak przygotowane pęczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 

Sos:
1/3 kostki masła
2-3 łyżki mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanka śmietany kremówki
Sól morska/himalajska
Pieprz świeżo mielony
Pęczek koperku lub pietruszki
Mozarella

Masło roztopić w rondelku. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać mleko i śmietankę. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i drobno posiekaną zieleniną. 

Wylać sos na szparagi, posypać mozzarellą i zapiekać przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. 






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz