piątek, 17 maja 2013

Truskawkowe babeczki z kremem z białej czekolady

Dziś chcę podzielić się z wami czymś wyjątkowym, przepysznym i truskawkowym - czymś, co naprawdę musicie spróbować. Samo słowo "truskawkowy" jak dla mnie oznacza już, że cokolwiek by to nie było i tak będzie rewelacyjne. Zawsze, kiedy rozpoczyna się sezon na truskawki, z mojej twarzy prawie nie schodzi uśmiech, ponieważ jeśli na coś tak długo trzeba czekać, tym bardziej się to później docenia. Prawdą jest, że teraz można już kupić truskawki prawie przez cały rok, ale cóż...truskawki truskawkom nie równe! A ponieważ teraz truskawki są po prostu najlepsze wiem, że we wszelkich deserach, które teraz będą gościć na moim stole, rolę główną zdecydowanie odegrają truskawki. 

Babeczki są niebiańsko kruche. Krem z białej czekolady swoją słodyczą otula podniebienie, a truskawki swoją kwaśnością idealnie przełamują jego smak. Inspiracją oczywiście był przepis ze strony mojewypieki.com, który zwyczajnie dostosowałam do polskich warunków i własnych zachcianek :)



Składniki na 12 babeczek:

Ciasto kruche
220 g mąki tortowej
130 g masła 
1-2 łyżki cukru pudru
2 żółtka

Składniki szybko i dokładnie zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc (wystarczy na 1-2 godziny). Rano wyjąć ciasto i zostawić, aby trochę zmiękło. Następnie partiami rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i kubkiem wykrawać koła. Do babeczek możecie wykorzystać blachę na muffinki. Wysmarować ją masłem i wykleić wykrojonym ciastem. Ponakłuwać widelcem i piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. 

Babeczki idealnie odchodzą od blaszki. Wyciągnąć i odstawić do wystudzenia. Możecie je studzić na desce do krojenia lub na suszarce do naczyń, jeśli macie metalową tak jak ja :)

Krem z białej czekolady (również najlepiej przygotować dzień wcześniej)
150 g białej czekolady
130 ml śmietany kremówki

Śmietanę wlać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu. Dodać pokruszoną czekoladę i pozostawić do rozpuszczenia od czasu do czasu mieszając. Wstawić do lodówki. Chłodna mieszanka jest dość gęsta. Ubić tak, jak bitą śmietanę na sztywną masę. 

Krem z truskawek ((również można przygotować dzień wcześniej)

Ok. 2/3 szklanki rozgniecionych truskawek
50 g cukru
1 jajko 
1 żółtko
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny

Jajko, żółtko i cukier roztrzepać w rondelku. Wstawić na piec i delikatnie ogrzewać. Dodać masło, żelatynę i truskawki. Doprowadzić do zagotowania. Całość przelać do słoiczka lub zamykanego pojemniczka i wstawić do lodówki. Przed nakładaniem do babeczek krem można zmiksować na gładką masę.

Do każdej babeczki nakładać krem z białej czekolady, następnie krem z truskawek i dekorować świeżymi truskawkami. Rewelacja!!!



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz