Uwielbiam mozzarellę, dlatego sałatka Caprese jest jedną z moich ulubionych - i latem i zimą. Jest lekka i smakowita, ale niestety nie bardzo podzielna. Zastanawiałam się już kiedyś, co zrobić, żeby podawać ją również w pokaźniejszej rozmiarowo postaci. Dlatego spróbowałam połączyć tradycyjnie przygotowywaną sałatkę Caprese z kilkoma liśćmi sałatki lodowej. Sami spróbujcie. Pycha!
Składniki na dwie porcje
4-5 liści sałaty lodowej
1 kulka mozzarelli
2 pomidory
1/2 cebuli przekrojonej wzdłuż średnicy (poziomo)
ok. 15 czarnych oliwek
Kilka liści świeżej bazylii
Sól morska
Pieprz czarny świeżo mielony
Sos:
5 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 płaska łyżeczka musztardy francuskiej
1 płaska łyżeczka musztardy dijon
Liście sałaty umyć, osuszyć i podrzeć na mniejsze kawałki. Rozłożyć na talerzach (można oczywiście przygotować całość sałatki na jednym dużym talerzu). Mozzarellę i pomidory pokroić w plasterki, a następnie naprzemiennie układać na sałacie. Cebulę pokroić w cienkie plasterki i rozłożyć tak, aby powstały krążki. Rozłożyć oliwki. Dekorować bazylią. Oprószyć solą i pieprzem.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Lekko skropić sałatkę. Podawać od razu.
Lekkość i świeżość tej sałatki są naprawdę zachwycające.
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuń