środa, 22 maja 2013

Zielone szparagi z sosem holenderskim

Ze względu na to, że rozpoczął się w końcu sezon i można bez problemu zakupić świeże szparagi, chcę podzielić się z wami jeszcze jednym prostym i szybkim pomysłem na przygotowanie tego rewelacyjnego warzywa. Wcześniej prezentowałam wam białe szparagi z kremowym sosem. Zielone szparagi tworzą idealne połączenie z sosem holenderskim. Można zakupić go w torebce (np. Knorr) lub przygotować samodzielnie. 



Składniki:
Paczka zielonych szparagów (ok. 15 szparagów)
Szparagi gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 7 minut. 
Do wody można dodać również szczyptę cukru dla wydobycia pełni smaku szparagów. 

Sos przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, a jest naprawdę pyszny lub według poniższego przepisu:

1/4 kostki masła
2 żółtka w temperaturze pokojowej
1 łyżka soku z cytryny
Sól morska
Pieprz (najlepiej biały)

Masło rozpuścić w rondelku. Żółtka ubić z sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem. Roztopione masło dodawać po troszce do żółtek, nadal ubijając. Sos powinien zgęstnieć. 
Aby upewnić się, że sos się nie zetnie, całość najlepiej ubijać na parze. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz