wtorek, 28 maja 2013

Zupa krem ze szparagów

Kolejna z super-szybkich i smakowitych propozycji przygotowania szparagów. Jeśli do tej pory nie mieliście dość pomysłów, aby je przygotować, teraz na pewno nie będzie to stanowiło dla was problemu. Wszystkie prezentowane przeze mnie potrawy, w których rolę główną odgrywają szparagi są bardzo mało czasochłonne, a naprawdę dodają uroku posiłkom, wzbogacając go nie tylko w wartości odżywcze, ale również w elegancję, a to dlatego, że szparagi były kiedyś uważane za warzywo królewskie. Jeśli więc chcecie kosztem niewielkiego nakładu pracy poczuć się "po królewsku", nie zaszkodzi zaserwować sobie posiłku z udziałem szparagów :)


Składniki na porcję dla 2-3 osób:
ok. 10 zielonych szparagów
ok. 5 białych szparagów
1 średniej wielkości ziemniak
1 cebula
2 ząbki czosnku
300-400 ml bulionu warzywnego (przygotowałam go na bazie tellofixu/można oczywiście użyć wegety)
Pieprz czarny świeżo mielony
3 łyżki słodkiej śmietanki
1 łyżka oliwy

Oliwę rozgrzać na patelni. Cebulę i czosnek obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Poddusić na oliwie.  Szparagi umyć i pokroić na małe kawałki. Dorzucić do cebuli. Ziemniak obrać ze skóry, pokroić w kostkę i również wrzucić na patelnię. Poddusić przez kilka minut. Dolać bulion i gotować pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. Całość zmiksować, dodać śmietankę i pieprz. 

I nie zostało już nic jak tylko rozkoszować się smakiem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz