Porcja na 2-3 osoby
Składniki:
5 średnich ziemniaków
2 średnie marchewki
1/2 szklanki kukurydzy
1/2 szklanka zielonego groszku (świeży lub mrożony)
1 cebula
1/2 szklanki zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki oleju kokosowego
10 pieczarek
Przyprawa indyjska (np. masala)
Sól himalajska
Pieprz czarny świeżo mielony
1/3 szklanki bulionu warzywnego (na bazie tellofixu lub wegety)
4 łyżki gorgonzoli
Ziemniaki i marchewkę pokroić w plasterki. Rozłożyć w naczyniu żaroodpornym. Rozrzucić kukurydzę, fasolkę i groszek. Cebulę pokroić w piórka i ułożyć na warzywach. Przyprawić solą i pieprzem.
Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Oliwę rozgrzać na patelni. Wrzucić pieczarki. Przyprawić "na ostro" przyprawami indyjskimi (ja użyłam masali i curry). Podsmażyć na złoty kolor.
Pieczarki rozłożyć na warzywach. Równomiernie rozłożyć olej kokosowy i gorgonzolę.
Piec w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia podlewać od czasu do czasu bulionem, aby zachować wilgotność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz