wtorek, 21 maja 2013

Warzywa zapiekane z gorgonzolą

Zastanawiałam się ostatnio, do czego mogłabym zastosować olej kokosowy (który zawiera duże ilości korzystnych dla organizmu kwasów tłuszczowych, a ponadto jest wykorzystywany przez komórki naszego organizmu jako paliwo i nie odkłada się w formie tłuszczu) i stwierdziłam, że świetnie będzie pasował do mieszanki warzyw, szczególnie przygotowanej w delikatnie azjatyckim stylu. Jakiś czas temu piekłam w piekarniku łososia z dodatkiem oleju kokosowego (zamiast masła lub oliwy) i wyszedł naprawdę smaczny, jędrny i wilgotny. Pomyślałam, że spróbuję zrobić to samo z warzywami. Było warto! Oczywiście wszystko zależy od tego, jakiego oleju kokosowego użyjecie. Mój nie jest mocno aromatyczny (nie wyczuwam zapachu kokosowego), ale wiem, że są również oleje kokosowe, które bardzo intensywnie pachną kokosem i trudno mi powiedzieć, czy nadają się do takiej zapiekanki. Musicie sami spróbować :) Zapiekane warzywa stanowią świetny dodatek do obiadu lub - jak dla mnie - idealny obiad. 




Porcja na 2-3 osoby

Składniki:
5 średnich ziemniaków
2 średnie marchewki
1/2 szklanki kukurydzy
1/2 szklanka zielonego groszku (świeży lub mrożony)
1 cebula
1/2 szklanki zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki oleju kokosowego
10 pieczarek
Przyprawa indyjska (np. masala)
Sól himalajska
Pieprz czarny świeżo mielony
1/3 szklanki bulionu warzywnego (na bazie tellofixu lub wegety)
4 łyżki gorgonzoli

Ziemniaki i marchewkę pokroić w plasterki. Rozłożyć w naczyniu żaroodpornym. Rozrzucić kukurydzę, fasolkę i groszek. Cebulę pokroić w piórka i ułożyć na warzywach. Przyprawić solą i pieprzem. 

Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Oliwę rozgrzać na patelni. Wrzucić pieczarki. Przyprawić "na ostro" przyprawami indyjskimi (ja użyłam masali i curry). Podsmażyć na złoty kolor. 

Pieczarki rozłożyć na warzywach. Równomiernie rozłożyć olej kokosowy i gorgonzolę. 
Piec w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia podlewać od czasu do czasu bulionem, aby zachować wilgotność. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz