Tak bardzo cieszę się z tego, że jest sezon na szparagi, że naprawdę mogłabym jeść je codziennie, a ponieważ szparagi dają wiele możliwości przygotowania, myślę, że nieszybko można się nimi znudzić...
Składniki:
Paczka zielonych szparagów
1/3 kostki masła
100 g wędzonego łososia
1 czerwona papryczka chilli
2 ząbki czosnku
Sól himalajska
Pieprz kolorowy świeżo mielony
Szparagi dokładnie wymyć i odciąć twardą końcówkę. Pokroić na kawałki ok. 3 cm. Masło roztopić na patelni. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć. Wrzucić szparagi i dusić kilka minut. Papryczkę rozciąć wzdłuż i usunąć nasiona. Pokroić w drobne kawałeczki i dodać do szparagów. Łososia pokroić w paseczki i również dodać na patelnię. Można dodać jeszcze odrobinę masła. Przyprawić solą i pieprzem, jednak nie za dużo, ponieważ papryczka chilli nadaje ostrości, a łosoś słonego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz