sobota, 16 lutego 2013

Cookies z czekoladą

Już od jakiegoś czasu motywowałam się do upieczenia cookies i to z dwóch powodów. Po pierwsze dlatego, że mój mąż je uwielbia, po drugie dlatego, że kojarzą mi się z wyjazdami, ponieważ kiedy wpadamy czasami na kawę do McCafe, zazwyczaj decyduję się na ich cookies, ponieważ są rewelacyjne! No więc zmobilizowałam się do tego, aby spróbować "zaimitować" ich wypiek. Myślę, że wyszło całkiem dobrze :)





Składniki:

150 g miękkiego masła
125 g brązowego cukru
80 g cukru
2 łyżeczek ekstraktu waniliowego / cukier waniliowy
300 g mąki
1/2 łyżeczki sody
250 g czekoladowych drobinek (najlepiej wymieszać drobinki mlecznej, gorzkiej i białej czekolady)
1 jajko
1 żółtko

Rozpuść masło, a następnie pozwolić mu ostygnąć. Dodać do masła cukier i utrzeć mikserem. Wciąż miksując, dodawać ekstrakt waniliowy i jajka. Dodać sodę oraz mąkę, delikatnie mieszając łyżką. Następnie wrzucić kawałeczki czekolady. Formować lekko spłaszczone kulki i układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-17 minut w 170 stopniach. Nie piec zbyt długo, aby nadmiernie nie wysuszyć ciastek. 





1 komentarz:

  1. Własnie jem to ciasteczko z ogromnym.... .żalem bo niestety ostatnie ale i z nadzieją ze nie ostatni raz....

    OdpowiedzUsuń