Składniki:
150 g miękkiego masła
125 g brązowego cukru
80 g cukru
2 łyżeczek ekstraktu waniliowego / cukier waniliowy
300 g mąki
1/2 łyżeczki sody
250 g czekoladowych drobinek
(najlepiej wymieszać drobinki mlecznej, gorzkiej i białej czekolady)
1 jajko
1 żółtko
Rozpuść masło, a następnie pozwolić
mu ostygnąć. Dodać do masła cukier i utrzeć mikserem. Wciąż miksując, dodawać
ekstrakt waniliowy i jajka. Dodać sodę oraz mąkę, delikatnie mieszając łyżką. Następnie
wrzucić kawałeczki czekolady. Formować lekko spłaszczone kulki i układać w
odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-17 minut w
170 stopniach. Nie piec zbyt długo, aby nadmiernie nie wysuszyć ciastek.
Własnie jem to ciasteczko z ogromnym.... .żalem bo niestety ostatnie ale i z nadzieją ze nie ostatni raz....
OdpowiedzUsuń