wtorek, 26 lutego 2013

Tortellini z sosem Napoli ze świeżych pomidorów

Tortellini również należy do grona moich ulubionych potraw. Możliwości ich przygotowania są nieograniczone, dlatego myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Najczęściej wybieram świeże tortellini ze szpinakiem i ricottą, jednak suche tortellini, które można łatwo znaleźć prawie w każdym sklepie są równie smakowite. Bardzo istotną kwestią w ramach przygotowania tortellini jest zwracanie uwagi na długość ich gotowania, ponieważ przegotowane tortellini naprawdę bardzo tracą swoje walory smakowe i estetyczne. 

Moją dzisiejszą propozycją jest Tortellini z sosem Napoli ze świeżych pomidorów. Obiecałam wam już wcześniej, że podzielę się z wami kilkoma pomysłami przywiezionymi z Cypru. Oto jeden z nich. Jak wspomniałam szef kuchni hotelowej był prawdziwym mistrzem, dlatego obawiam się, że moja wersja nie jest w stanie stanąć w konkury z jego potrawą, przygotowywaną na  świeżo dla każdego gościa hotelowego i serwowaną na tarasie z widokiem na morze i palmy. Taka dawka smaku, zapachu i estetyki jest nie do przebicia :)
Natomiast moja wariacja zawiera także serek kozi naturalny, który dodatkowo podkreśla smak potrawy. Jeśli nie macie serka koziego, można zastąpić go mascarpone lub nawet naturalnym serkiem kanapkowym, ewentualnie 2 łyżkami oliwy, których dodajemy po ugotowaniu i odcedzeniu do gorącego tortellini. Niniejszy zabieg zapobiega sklejaniu się tortellini. 



Porcja dla 2 osób
Paczka świeżego tortellini 400 g
Serek kozi naturalny ok. 50 g

Sos Napoli:
5 pomidorów
3 duże ząbki czosnku
Pęczek pietruszki
Pieprz czarny świeżo mielony
Sól morska
2 łyżki oliwy

Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pomidory. Dusić ok. 5 minut pod przykryciem. Czosnek zmiażdżyć i dodać do sosu. Pietruszkę umyć i posiekać. Wrzucić do sosu (od razu powiem, nawet jeśli nie przepadacie za pietruszką, należy dodać ją do sosu, ponieważ stanowi ona konieczny składnik oraz nadaje niesamowitych wartości smakowych i oczywiście jest zdrowa!). Przyprawić według smaku. 

Ugotować tortellini według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzić. Rozdrobniony ser wrzucić do tortellini i lekko wymieszać. Rozłożyć na talerze. Sos nałożyć na  tortellini i powstrzymać cieknącą ślinkę :)))


Smacznego!

3 komentarze:

  1. zrobilam :) Pycha! :) a serek kozi koniecznie dodac!

    OdpowiedzUsuń
  2. zamiast koziego serka polecam troszkę masła i troszkę mleka

    OdpowiedzUsuń