Tortellini również należy do grona moich ulubionych potraw. Możliwości ich przygotowania są nieograniczone, dlatego myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Najczęściej wybieram świeże tortellini ze szpinakiem i ricottą, jednak suche tortellini, które można łatwo znaleźć prawie w każdym sklepie są równie smakowite. Bardzo istotną kwestią w ramach przygotowania tortellini jest zwracanie uwagi na długość ich gotowania, ponieważ przegotowane tortellini naprawdę bardzo tracą swoje walory smakowe i estetyczne.
Moją dzisiejszą propozycją jest Tortellini z sosem Napoli ze świeżych pomidorów. Obiecałam wam już wcześniej, że podzielę się z wami kilkoma pomysłami przywiezionymi z Cypru. Oto jeden z nich. Jak wspomniałam szef kuchni hotelowej był prawdziwym mistrzem, dlatego obawiam się, że moja wersja nie jest w stanie stanąć w konkury z jego potrawą, przygotowywaną na świeżo dla każdego gościa hotelowego i serwowaną na tarasie z widokiem na morze i palmy. Taka dawka smaku, zapachu i estetyki jest nie do przebicia :)
Natomiast moja wariacja zawiera także serek kozi naturalny, który dodatkowo podkreśla smak potrawy. Jeśli nie macie serka koziego, można zastąpić go mascarpone lub nawet naturalnym serkiem kanapkowym, ewentualnie 2 łyżkami oliwy, których dodajemy po ugotowaniu i odcedzeniu do gorącego tortellini. Niniejszy zabieg zapobiega sklejaniu się tortellini.
Porcja dla 2 osób
Paczka świeżego tortellini 400 g
Serek kozi naturalny ok. 50 g
Sos Napoli:
5 pomidorów
3 duże ząbki czosnku
Pęczek pietruszki
Pieprz czarny świeżo mielony
Sól morska
2 łyżki oliwy
Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pomidory. Dusić ok. 5 minut pod przykryciem. Czosnek zmiażdżyć i dodać do sosu. Pietruszkę umyć i posiekać. Wrzucić do sosu (od razu powiem, nawet jeśli nie przepadacie za pietruszką, należy dodać ją do sosu, ponieważ stanowi ona konieczny składnik oraz nadaje niesamowitych wartości smakowych i oczywiście jest zdrowa!). Przyprawić według smaku.
Ugotować tortellini według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzić. Rozdrobniony ser wrzucić do tortellini i lekko wymieszać. Rozłożyć na talerze. Sos nałożyć na tortellini i powstrzymać cieknącą ślinkę :)))
Smacznego!
zrobilam :) Pycha! :) a serek kozi koniecznie dodac!
OdpowiedzUsuńzamiast koziego serka polecam troszkę masła i troszkę mleka
OdpowiedzUsuńPewnie, też pyszne!!!
Usuń