Nie wiem, jak wy, ale ja naprawdę uwielbiam bakłażana, ponieważ można wykorzystać go w kuchni na wiele sposobów. Ponadto, bakłażan należy do grupy warzyw fioletowych, które zawierają całe mnóstwo antyoksydantów oraz zapobiegają chorobom nowotworowym i leczą nadciśnienie. Dlaczego więc nie wprowadzić do naszej codziennej kuchni czegoś, co nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
Dziś proponuję wam jedną z możliwości wykorzystania bakłażana. Gwarantuję, że smakuje wyśmienicie!
Składniki:
1 duży bakłażan
10-15 dużych pieczarek
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 duży bakłażan
10-15 dużych pieczarek
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
Sos:
1/4 szklanki mleka 2%
2-3 łyżki śmietankowego serka kanapkowego
2-3 łyżki tartej mozzarelli
1/4 szklanki mleka 2%
2-3 łyżki śmietankowego serka kanapkowego
2-3 łyżki tartej mozzarelli
Bakłażana pokroić na cienkie (1/2 cm) plastry. Każdy plaster posolić i zostawić na sicie na 20-30 minut aby puścił sok (pozbędziemy się w ten sposób goryczy). Po tym czasie plastry opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i smażyć na złoto na gorącej oliwie. (Roladki można przygotować również, krojąc bakłażana w plastry wzdłuż, dzięki czemu będą większe i pokaźniejsze - w zależności od ilości przygotowywanych porcji).
Nadzienie:
Pieczarki
utrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na patelni udusić posiekaną cebulkę. Dodać
przeciśnięty czosnek oraz utarte pieczarki. Dusić 5-10 minut. Doprawić solą i
pieprzem. Odłożyć dwie łyżki pieczarek.
Plastry
bakłażana posmarować przygotowanym farszem grzybowym. Zwijać roladki. Aby
roladki trzymały się, można nakłuć je wykałaczką.
Sos:
Pieczarki
pozostałe z nadzienia przełożyć do rondelka. Dodać sery i mleko, dobrze
wymieszać, aby sos był gładki. Doprawić czosnkiem, pieprzem, solą i bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz