poniedziałek, 25 lutego 2013

Quiche z porem i pomidorkami koktajlowymi

Kolejna wariacja na temat quiche. Po raz pierwszy dodałam do ciasta otręby pszenne i zdecydowanie nie żałuję! Ciasto wyszło rewelacyjnie - było kruche, smaczne i rozpływało się w ustach. 



Składniki na ciasto:
1 kostka masła
2 szklanki mąki
3 łyżki otrębów pszennych
1 łyżeczka soli
2-3 łyżki zimnej wody
1 jajko

Zagnieść wszystkie składniki, uformować kulę i owinąć folią. Chłodzić w lodówce ok. 30 minut. 
Następnie wyłożyć na formę i podpiec przez ok. 15 minut w 180 stopniach. 

Nadzienie:
1 duży por (można dać więcej)
ok. 7-8 pomidorków koktajlowych
3 jajka
3/4 szklanki mleka
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz czarny świeżo mielony
czosnek
bazylia
sól morska

Por umyć i przekroić wzdłuż, a następnie drobno posiekać obie połówki. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić por i dusić ok. 5 minut na niewielkim ogniu. Przyprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Poukładać pomidorki przekrojone na pół płaską stroną do góry. Mleko, jajka, czosnek i przyprawy dokładnie roztrzepać, a następnie wylać na nadzienie tak, aby nie wylewało się poza ścianki. 

Zapiekać ok. 25 minut w piekarniku.




Smacznego!!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz