środa, 27 lutego 2013

Francuskie pierożki z warzywami

Dziś niestety nie mam zbyt dużo czasu, więc tylko szybko podzielę się z wami przepisem na ciekawe, smaczne i szybkie pierożki z ciasta francuskiego. Niestety nie mam wystarczająco dużo czasu, aby przygotowywać prawdziwe polskie pierogi (choć bardzo bym chciała), więc szukałam alternatywy. No więc prezentuję wam jeden z pomysłów. 






Arkusz gotowego ciasta francuskiego (do kupienia w Lidlu, Biedronce, itp. Szukajcie w lodówkach)

Nadzienie:
1 cebula
1 cukinia
1/2 bakłażana
1/2 papryki
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
Pieprz czarny świeżo mielony
Bazylia
Sól morska

Warzywa pokroić dość drobno i poddusić na oliwie do miękkości. Doprawić według uznania. Uważam, że nadzienie powinno być doprawione dość zdecydowanie i lepiej smakuje w wersji pikantnej. 

Ciasto francuskie rozłożyć na płasko i wycinać kółka przy pomocy kubka lub specjalnego przyrządu do pierogów. Na środek ułożyć nadzienie, pierożka złożyć na pół i dokładnie ścisnąć boki. Pierożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym jajkiem. 

Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. 

Podawać z warzywami z patelni, z sałatką lub z sosem (np. czosnkowym). 

Oczywiście zaproponowane przeze mnie nadzienie to tylko jedna z możliwości. Smakowite jest również nadzienie ze szpinaku i ricotty, ze szpinaku i łososia lub z tuńczyka i pomidorów. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz