Sposoby wykorzystywania kiełków:
- kanapki
- sałatki
- zupy kremy
- zielone koktajle
- azjatyckie dania typu "stir-fry"
- pasty do pieczywa
Kiełkowanie jest doskonałym i tanim sposobem na urozmaicenie swojej diety w wartościowe pokarmy, szczególnie zimą, kiedy wielu z nas ma wątpliwości w zakresie tego, czy sprzedawane importowane owoce i warzywa są rzeczywiście zdrowe.
Lucerna, słonecznik, brokuł, koniczyna, fasola mung, cieciorka, soczewica i komosa ryżowa są zaledwie kilkoma rodzajami kiełków, które możesz samodzielnie wyhodować w domu.
Kiełki są niewielkie, ale mają wielką moc. Te maleństwa są po prostu napakowane składnikami odżywczymi w o wiele większej ilości niż dojrzałe warzywa czy owoce. 28 g kiełków brokułu zawiera taka samą ilość przeciwutleniaczy co trzy główki brokułu i – jak się okazało – mają bardzo korzystny wpływ podczas leczenia nowotworów. Hodowanie kiełków jest tanie. Ponadto, kiełki hodowane w domu są smaczniejsze i świeższe niż te kupione w sklepie. Istnieje kilka różnych metod hodowania kiełków. Jedną z nich jest wykorzystanie kiełkownicy - i ta właśnie metoda wydaje mi się najprostsza, a jest zupełnie niekosztowna (koszt kiełkownicy to ok. 25 złotych). Alternatywnie, można moczyć ziarna w misce, a następnie pozostawić je do wykiełkowania na durszlaku lub dużym sicie, delikatnie przykryte ścierką. Płukać dwa razy dziennie.
Kiełki ziaren są najlepsze i najbardziej wartościowe, kiedy ich długość osiągnie 6 mm lub przynajmniej tyle co długość ziarna.
Tabela z wykazem przykładowych kiełków oraz wartości odżywczych
Typ kiełków
|
Smak
|
Wartości odzywcze
|
Brokuł
|
ostry, pikantny
|
Zawierają wiele minerałów i witamin.
Są cenione przede wszystkim jako źródło sulforafanu - zapobiegają powstawaniu komórek rakowych. |
Burak
|
lekko ostry
|
Są nieocenionym źródłem potasu, magnezu, żelaza, witamin
z grupy B (w tym kwasu foliowego).
Zalecane przy wzmacnianiu odporności i regulacji pracy organizmu. |
Dynia
|
słodki, lekko chrupiące
|
Są bogatym źródłem magnezu, cynku, żelaza oraz witamin
A i B.
Wzmacniają i regulują organizm, pozytywnie oddziałują na górne drogi oddechowe, regulują metabolizm cukru. |
Fasola Mung
|
słodkawy, lekko kwaskowaty
|
Zawierają dużo witamin A, B, PP, C, E, H, K. Są źródłem
wielu mikroelementów, łatwo przyswajalnego białka i enzymów.
Obniżają poziom złego cholesterolu, wzmacniają organizm, działają jako antyutleniacz. |
Groch
|
słodki, lekko chrupiące
|
Zawierają dużo żelaza, mikroelementów oraz witaminy A,
C, B.
Wzmacniają organizm. |
Kapusta Czerwona
|
lekko ostry
|
Są bogate w witaminy A, B, C, E, H, K, PP i liczne
aminokwasy. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i
mikroelementy (jod, mangan, lit, selen). Są źródłem sulforafanu, który
niszczy lub hamuje wzrost komórek rakowych
Wzmacniają organizm i układ immunologiczny |
Kukurydza
|
słodki
|
Jest źródłem żelaza, skrobi, łatwo przyswajalnego
białka, selenu, potasu i witaminy A.
Zawiera wiele związków odżywiających organizm, wpływa pozytywnie na budowę skóry i narządów wewnętrznych. |
Len
|
słodkawy
|
Zawierają dużo soli mineralnych, lecytyny, są źródłem
witamin C, E i B. Obniżają poziom złego cholesterolu, regulują procesy
trawienne. Są polecane przy zaparciach.
|
Lucerna
|
lekko ostry
|
Zawierają dużo witaminy B12, A, C, D, E,
zawierają również lecytynę. Są bogatym źródłem żelaza, wapnia, fosforu i
magnezu.
Zalecane są dla osób pracujących umysłowo oraz dla kobiet w ciąży. Obniżają poziom złego cholesterolu, oczyszczają i harmonizują organizm, poprawiają pamięć. |
Owies
|
słodki
|
Są bogatym źródłem cynku, manganu, krzemu, enzymów oraz
witamin A, B, E.
Wzmacniają serce i wątrobę, zalecane dla osób z nadwagą i cukrzycą. |
Pszenica
|
słodkawy
|
Są bogatym źródłem witaminy E i F, zawierają wiele
mikroelementów.
Poprawiają stan skóry, jej koloryt, wzmacniają włosy i paznokcie. |
Rzeżucha
|
ostry, wyraźny
|
Są bardzo bogate w witaminy C, PP, P, B, związki
potasu, magnezu, wapnia, siarki oraz mikroelementy. Są silnym
przeciwutleniaczem.
Wzmacniają organizm, poprawiają stan skóry, paznokci i włosów. |
Rzodkiew Czarna
|
ostry
|
Są źródłem cennych składników odżywczych i witamin,
mikroelementów, enzymów, siarki.
Zapobiegają powstawaniu komórek rakowych, chroni przed wirusami, ułatwia trawienie, uaktywnia system odpornościowy organizmu. Poprawia pamięć i posiada właściwości pobudzające. Korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. |
Rzodkiewka
|
ostry, wyrazisty
|
Zawierają dużą ilość witaminy C i PP. są bogate w jod,
magnez, cynk, żelazo, wapń oraz związki siarki.
Oczyszczają drogi oddechowe, poprawiają stan paznokci, skóry i włosów. |
Słonecznik
|
słodki, lekko orzechowy
|
Zawierają dużo cynku, żelaza, miedzi, fosforu, wapnia,
siarki oraz witamin D i E.
Szczególnie zalecane jako uzupełnienie diet, zwłaszcza wegetariańskiej. |
Soczewica
|
delikatny
|
Zawierają dużo żelaza, magnezu, miedzi, cynku, fosforu
i wapnia. Są źródłem witaminy A, B, C, E.
Lekkostrawne, wzmacniają organizm. Pozytywnie wpływają na stan zębów. |
Soja
|
delikatne, lekko chrupiące
|
Zawierają dużo żelaza, wapnia, magnezu oraz składników
mineralnych. Są źródłem witamin C, B1, B2, B6,
A, PP.
Są antyutleniaczem, dodają energii i apetytu. Działają uspokajająco na układ nerwowy. |
Wiesiołek
|
Są niezastąpionym źródłem makro- i mikroelementów,
enzymów i witamin z grupy B. Regulują procesy trawienne, pozytywnie wpływają
na pracę wątroby i jelit, poprawiają stan skóry i paznokci, wzmacniają
organizm.
|
|
Żyto
|
Są bogatym źródłem witamin z grupy B oraz źródłem
wapnia, żelaza. Oczyszczają tętnice, wzmacniają włosy, zęby i kości.
Oczyszczają organizm.
|
Moje ulubione kiełki to kiełki słonecznika, soi, wszelkie kiełki fasoli, kiełki lucerny, soczewicy i brokuła.
Smacznego! Choć w tym przypadku lepiej powiedzieć: "Zdrowego!"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz