poniedziałek, 11 lutego 2013

Kiełki - smakowite źródło zdrowia

Kiełki należą do grupy super-produktów, czyli produktów, które mogą stanowić naturalny zamiennik dla suplementów diety. Ponieważ przyswajalność wartości odżywczych zawartych w sztucznych suplementach diety jest co najmniej wątpliwa, dlatego do was należy decyzja, czy chcecie jedynie uciszyć swoje sumienie, raz dziennie łykając tabletkę, czy rzeczywiście chcecie wprowadzić do swojej diety produkty, które są wartościowe i wraz z innymi czynnikami (ruch, świeże powietrze, słońce, relacje międzyludzkie, woda) przyczynią się do tego, że nasze życie stanie się lepsze, a organizm zdrowszy. Poniżej znajduje sie tabela, w której bardziej szczegółowo opisane są wartości poszczególnych kiełków. Każdy z was najlepiej wie, czego potrzebuje wasz organizm. 





Sposoby wykorzystywania kiełków:
- kanapki
- sałatki
- zupy kremy
- zielone koktajle
- azjatyckie dania typu "stir-fry"
- pasty do pieczywa

Kiełkowanie jest doskonałym i tanim sposobem na urozmaicenie swojej diety w wartościowe pokarmy, szczególnie zimą, kiedy wielu z nas ma wątpliwości w zakresie tego, czy sprzedawane importowane owoce i warzywa są rzeczywiście zdrowe. 

Lucerna, słonecznik, brokuł, koniczyna, fasola mung, cieciorka, soczewica i komosa ryżowa są zaledwie kilkoma rodzajami kiełków, które możesz samodzielnie wyhodować w domu. 

Kiełki są niewielkie, ale mają wielką moc. Te maleństwa są po prostu napakowane składnikami odżywczymi w o wiele większej ilości niż dojrzałe warzywa czy owoce. 28 g kiełków brokułu zawiera taka samą ilość przeciwutleniaczy co trzy główki brokułu i – jak się okazało – mają bardzo korzystny wpływ podczas leczenia nowotworów. Hodowanie kiełków jest tanie. Ponadto, kiełki hodowane w domu są smaczniejsze i świeższe niż te kupione w sklepie. Istnieje kilka różnych metod hodowania kiełków. Jedną z nich jest wykorzystanie kiełkownicy - i ta właśnie metoda wydaje mi się najprostsza, a jest zupełnie niekosztowna (koszt kiełkownicy to ok. 25 złotych). Alternatywnie, można moczyć ziarna w misce, a następnie pozostawić je do wykiełkowania na durszlaku lub dużym sicie, delikatnie przykryte ścierką. Płukać dwa razy dziennie. 




Kiełki ziaren są najlepsze i najbardziej wartościowe, kiedy ich długość osiągnie 6 mm lub przynajmniej tyle co długość ziarna. 

Tabela z wykazem przykładowych kiełków oraz wartości odżywczych


Typ kiełków
Smak
Wartości odzywcze
Brokuł
ostry, pikantny
Zawierają wiele minerałów i witamin.
Są cenione przede wszystkim jako źródło sulforafanu - zapobiegają powstawaniu komórek rakowych.
Burak
lekko ostry
Są nieocenionym źródłem potasu, magnezu, żelaza, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego).
Zalecane przy wzmacnianiu odporności i regulacji pracy organizmu.
Dynia
słodki, lekko chrupiące
Są bogatym źródłem magnezu, cynku, żelaza oraz witamin A i B.
Wzmacniają i regulują organizm, pozytywnie oddziałują na górne drogi oddechowe, regulują metabolizm cukru.
Fasola Mung
słodkawy, lekko kwaskowaty
Zawierają dużo witamin A, B, PP, C, E, H, K. Są źródłem wielu mikroelementów, łatwo przyswajalnego białka i enzymów.
Obniżają poziom złego cholesterolu, wzmacniają organizm, działają jako antyutleniacz.
Groch
słodki, lekko chrupiące
Zawierają dużo żelaza, mikroelementów oraz witaminy A, C, B.
Wzmacniają organizm.
Kapusta Czerwona
lekko ostry
Są bogate w witaminy A, B, C, E, H, K, PP i liczne aminokwasy. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i mikroelementy (jod, mangan, lit, selen). Są źródłem sulforafanu, który niszczy lub hamuje wzrost komórek rakowych
Wzmacniają organizm i układ immunologiczny
Kukurydza
słodki
Jest źródłem żelaza, skrobi, łatwo przyswajalnego białka, selenu, potasu i witaminy A.
Zawiera wiele związków odżywiających organizm, wpływa pozytywnie na budowę skóry i narządów wewnętrznych.
Len
słodkawy
Zawierają dużo soli mineralnych, lecytyny, są źródłem witamin C, E i B. Obniżają poziom złego cholesterolu, regulują procesy trawienne. Są polecane przy zaparciach.
Lucerna
lekko ostry
Zawierają dużo witaminy B12, A, C, D, E, zawierają również lecytynę. Są bogatym źródłem żelaza, wapnia, fosforu i magnezu.
Zalecane są dla osób pracujących umysłowo oraz dla kobiet w ciąży. Obniżają poziom złego cholesterolu, oczyszczają i harmonizują organizm, poprawiają pamięć.
Owies
słodki
Są bogatym źródłem cynku, manganu, krzemu, enzymów oraz witamin A, B, E.
Wzmacniają serce i wątrobę, zalecane dla osób z nadwagą i cukrzycą.

Pszenica
słodkawy
Są bogatym źródłem witaminy E i F, zawierają wiele mikroelementów.
Poprawiają stan skóry, jej koloryt, wzmacniają włosy i paznokcie.
Rzeżucha
ostry, wyraźny
Są bardzo bogate w witaminy C, PP, P, B, związki potasu, magnezu, wapnia, siarki oraz mikroelementy. Są silnym przeciwutleniaczem.
Wzmacniają organizm, poprawiają stan skóry, paznokci i włosów.
Rzodkiew Czarna
ostry
Są źródłem cennych składników odżywczych i witamin, mikroelementów, enzymów, siarki.
Zapobiegają powstawaniu komórek rakowych, chroni przed wirusami, ułatwia trawienie, uaktywnia system odpornościowy organizmu. Poprawia pamięć i posiada właściwości pobudzające. Korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.
Rzodkiewka
ostry, wyrazisty
Zawierają dużą ilość witaminy C i PP. są bogate w jod, magnez, cynk, żelazo, wapń oraz związki siarki.
Oczyszczają drogi oddechowe, poprawiają stan paznokci, skóry i włosów.
Słonecznik
słodki, lekko orzechowy
Zawierają dużo cynku, żelaza, miedzi, fosforu, wapnia, siarki oraz witamin D i E.
Szczególnie zalecane jako uzupełnienie diet, zwłaszcza wegetariańskiej.
Soczewica
delikatny
Zawierają dużo żelaza, magnezu, miedzi, cynku, fosforu i wapnia. Są źródłem witaminy A, B, C, E.
Lekkostrawne, wzmacniają organizm. Pozytywnie wpływają na stan zębów.
Soja
delikatne, lekko chrupiące
Zawierają dużo żelaza, wapnia, magnezu oraz składników mineralnych. Są źródłem witamin C, B1, B2, B6, A, PP.
Są antyutleniaczem, dodają energii i apetytu. Działają uspokajająco na układ nerwowy.
Wiesiołek

Są niezastąpionym źródłem makro- i mikroelementów, enzymów i witamin z grupy B. Regulują procesy trawienne, pozytywnie wpływają na pracę wątroby i jelit, poprawiają stan skóry i paznokci, wzmacniają organizm.
Żyto

Są bogatym źródłem witamin z grupy B oraz źródłem wapnia, żelaza. Oczyszczają tętnice, wzmacniają włosy, zęby i kości. Oczyszczają organizm.



Moje ulubione kiełki to kiełki słonecznika, soi, wszelkie kiełki fasoli, kiełki lucerny, soczewicy i brokuła. 



Smacznego! Choć w tym przypadku lepiej powiedzieć: "Zdrowego!"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz