niedziela, 24 lutego 2013

Migdałowe muffiny z ananasem

Naprawdę długo szukałam przepisu na doskonałe muffiny, więc kiedy w końcu się udało, satysfakcja była bezcenna :) Oczywiście, wszystko zależy od preferencji i gustów smakowych, jednak dla mnie doskonały muffin jest lekko wilgotny w środku, czyli taki od którego po prostu nie dostaję czkawki :))) Dzisiaj przygotowałam muffiny z dodatkiem ananasów, ale wcześniej robiłam również z malinami, truskawkami, malinami i bananami oraz z kawałkami czekolady, więc inwencję twórczą pozostawiam w waszych rękach. 




Składniki na ok. 24 muffiny:

2 szklanki mąki tortowej
6 łyżek mielonych migdałów
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 3/4 szklanki cukru
1 kostka masła
4 duże jajka
1 łyżka cukru waniliowego
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
Puszka ananasów
Płatki migdałów

Mąkę, migdały, sól i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Miękkie masło ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodawać po jednym jajku, nadal ubijając. Zmniejszyć moc miksera. Suche składniki dodawać do masy na przemian ze śmietaną, delikatnie mieszając. 

Ananasy dobrze odsączyć i pokroić w kosteczkę. Dodać do masy i lekko wymieszać. Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami i nakładać masę (ok. 2 pełne łyżki na każdą porcję). Na koniec posypać płatkami migdałów. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.





Smacznego!

3 komentarze:

  1. Idealny muffin !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! gdzie go można kupic?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie trzeba kupować, wystarczy skorzystać z przepisu powyżej, wyjdzie na pewno! Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Łatwo powiedzieć..... ale napewno sprobuje

    OdpowiedzUsuń