Składniki na spód:
Paczka herbatników (ok. 250g)
150 g masła
Wiórki czekoladowe / guziczki czekoladowe (opcjonalnie)
Herbatniki zmiksować. Masło rozpuścić i dodać do herbatników, wymieszać i wrzucić wiórki czekoladowe. Ja użyłam guziczków, które wykorzystuję również do fondue czekoladowego. Wyłożyć na tortownicę i wyrównać powierzchnię.
Ser:
500 g twarogu sernikowego naturalnego
250 g serka mascarpone
3 jajka
1 puszka słodkiego mleka skondensowanego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
120 g gorzkiej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w rondelku zagotować wodę, a na rondelek nałożyć metalową miseczkę z czekoladą).
Wszystkie składniki
powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki (poza czekoladą) zmiksować/utrzeć tylko do połączenia się składników. Nie miksować/ucierać zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
Z
powstałej masy odlać 3/4 szklanki. Wymieszać dokładnie z roztopioną i lekko
przestudzoną czekoladą na gładką masę.
Masę serową wyłożyć na herbatniki. Następnie delikatnie łyżką nakładać masę czekoladową. Lekko zamieszać, aby stworzyć wzorek w serniku.
Piec w 150 stopniach bez termoobiegu przez 60 minut. Do pieca włożyć również naczynie żaroodporne z wrzącą wodą, aby sernik piekł się na parze. Wysunąć sernik z piekarnika i posmarować go polewą śmietankową.
Polewa śmietankowa:
120 ml kwaśnej śmietany (najlepiej 18%) dokładnie wymieszanej z 1 łyżką cukru pudru
Piec w piekarniku kolejnych 15 minut. Wystudzić w otwartym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przed podaniem (najlepiej całą noc).
Posypać gorzkim kakao. Nie jest to oczywiście konieczne, ale ładnie wygląda :)
Sernik jest niesamowicie kremowy, a co więcej świetnie wygląda, ponieważ jest raczej płaski z góry. Nie wiem, jak wam, ale mnie pieczone serniki często wychodzą dość nierówne z góry :)
Smacznego!!!
Powinien byc od górny zakaz wchodzenia na twoj blog po 19 po obejrzeniu i przeczytaniu jestem cały czas głodna i myszkuje po kuchni
OdpowiedzUsuń