niedziela, 3 lutego 2013

Moussaka wegetariańska

Muszę przyznać, że wyprawa do Grecji, a konkretnie na Kretę nie poskutkowała w szczególny sposób zwiększeniem zasobu przepisów kulinarnych, ale z pewnością spotęgowała moją wielką miłość do fety :) Dlatego tym bardziej uszczęśliwił mnie fakt, że feta doskonale nadaje się do zapiekania i mogę wykorzystywać ją na inne sposoby niż w sałatkach. Uwielbiam wszystkie warzywa, które tworzą niniejszy przepis, a ponieważ stanowią doskonałe połączenie w moussace, tym bardziej polecam wypróbowanie tej smakowitej i zdrowej potrawy. 




1 bakłażan
2 cukinie
2 papryki
2 cebule
4 pomidory
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego tymianku (może być również suszony)
2 jajka
300 ml jogurtu naturalnego
100 g fety
oliwa sól pieprz




Umyć wszystkie warzywa. Bakłażana i cukinię pokroić na plasterki. Paprykę pokroić na paseczki, cebulę na piórka, a czosnek w drobną kosteczkę. Wymieszać w naczyniu żaroodpornym, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 30 minut. W połowie pieczenia zamieszać. 





Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. 

Połowę warzyw wyłożyć do naczynia żaroodpornego, nałożyć pokrojone pomidory, lekko posolić i popieprzyć, a następnie zakryć pozostałą porcją warzyw. 

Jogurt wymieszać z jajkami. Zalać warzywa. Fetę pokroić w kostkę i posypać po wierzchu.




Piec ok. 40 minut aż feta się zarumieni w 180 stopniach. Podawać na ciepło.







Zdradzę wam mały sekret. Ponieważ z pewnością - tak jak ja - nie oprzecie się skubaniu podpieczonej fety, ilość fety nakładanej przed pieczeniem można zwiększyć tak, aby zostało później kilka kostek, kiedy będziecie podawać potrawę :))) Pieczona feta jest rewelacyjna!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz