1 bakłażan
2 cukinie
2 papryki
2 cebule
4 pomidory
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego tymianku (może być również suszony)
2 jajka
300 ml jogurtu naturalnego
100 g fety
oliwa sól pieprz
Umyć wszystkie warzywa. Bakłażana i cukinię pokroić na plasterki. Paprykę pokroić na paseczki, cebulę na piórka, a czosnek w drobną kosteczkę. Wymieszać w naczyniu żaroodpornym, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 30 minut. W połowie pieczenia zamieszać.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
Połowę warzyw wyłożyć do naczynia żaroodpornego, nałożyć pokrojone pomidory, lekko posolić i popieprzyć, a następnie zakryć pozostałą porcją warzyw.
Jogurt wymieszać z jajkami. Zalać warzywa. Fetę pokroić w kostkę i posypać po wierzchu.
Piec ok. 40 minut aż feta się zarumieni w 180 stopniach. Podawać na ciepło.
Zdradzę wam mały sekret. Ponieważ z pewnością - tak jak ja - nie oprzecie się skubaniu podpieczonej fety, ilość fety nakładanej przed pieczeniem można zwiększyć tak, aby zostało później kilka kostek, kiedy będziecie podawać potrawę :))) Pieczona feta jest rewelacyjna!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz