Ponadto szparagi są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają mnóstwo wartości odżywczych, witamin z grupy B, witaminy K i C, kwasu foliowego. Działają bakteriobójczo oraz antynowotworowo, oczywiście szczególnie jeśli spożywane są regularnie. Regulują pracę układu trawiennego oraz zapobiegają chorobom serca. No więc czego chcieć więcej?
Ja przywiozłam sobie smakowite świeże szparagi na pamiątkę naszej wyprawy do Austrii. W Austrii oraz w Niemczech szparagi są bardzo popularne i powszechnie spożywane. U nas niestety jeszcze nie...
Szparagi ze słoika nie wymagają obierania, jednak świeże białe szparagi należy obrać - najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw, pomijając samą główkę. Dobrze również odciąć ok. 1 cm z dołu szparaga, ponieważ bywa twardy i wysuszony. Lepiej unikać zbyt grubych i suchych szparagów, ponieważ są przejrzałe, twarde i gorzkawe. Łatwo rozpoznać świeżego i smacznego szparaga - zazwyczaj są dość cienkie i wyglądają młodo :)
Szparagi obrać i umyć. Wodę zagotować na patelni lub innym dużym płaskim garnku. Dodać 1 łyżkę soli. Szparagi włożyć do gotującej się wody i gotować ok. 5 minut. Odcedzić i podawać z sosem.
Sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
Bazylia
Sól morska
Pieprz czarny świeżo mielony
Czosnek (może być sproszkowany)
1 łyżeczka sosu sojowego
Masło roztopić w rondelku. Dodać mąkę, wlać mleko i śmietankę oraz zagotować, mieszając, aby nie zrobiły się kluchy. Przyprawić.
A z czym to podawac zeby sie komponowalo doskonale?
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem szparagi świetnie pasują do ryby, szczególnie do łososia. Ponadto, myślę, że ze względu na sos, można podawać je z ziemniakami, sałatką, itp.
Usuń