wtorek, 9 kwietnia 2013

Białe szparagi z kremowym sosem

Dość często zdarza mi się, że ktoś pyta, w jaki sposób można przygotować szparagi albo co to w ogóle jest :) No więc stwierdziłam, że choć to danie bardzo proste, wrzucę kilka informacji na temat tej smakowitości, aby nikt, kto czyta mojego bloga, nigdy więcej nie musiał mieć żadnych wątpliwości. W sklepach można kupić szparagi białe lub zielone, świeże lub w słoiku.  Choć te w słoiku też są smaczne i z pewnością stanowią świetną alternatywę szczególnie, kiedy świeże nie są dostępne, to jeśli tylko macie ochotę skosztujcie świeże szparagi, ponieważ są rewelacyjne. Można podawać je do obiadu jako dodatek, można przygotować przepyszną zupę krem ze szparagów lub dodać je do sałatki, tarty czy makaronu. Wiele osób kojarzy szparagi z fasolką szparagową, jednak nie mają one z nią nic wspólnego - również pod względem smaku. 

Ponadto szparagi są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają mnóstwo wartości odżywczych, witamin z grupy B, witaminy K i C, kwasu foliowego. Działają bakteriobójczo oraz antynowotworowo, oczywiście szczególnie jeśli spożywane są regularnie. Regulują pracę układu trawiennego oraz zapobiegają chorobom serca. No więc czego chcieć więcej?

Ja przywiozłam sobie smakowite świeże szparagi na pamiątkę naszej wyprawy do Austrii. W Austrii oraz w Niemczech szparagi są bardzo popularne i powszechnie spożywane. U nas niestety jeszcze nie...

Szparagi ze słoika nie wymagają obierania, jednak świeże białe szparagi należy obrać - najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw, pomijając samą główkę. Dobrze również odciąć ok. 1 cm z dołu szparaga, ponieważ bywa twardy i wysuszony. Lepiej unikać zbyt grubych i suchych szparagów, ponieważ są przejrzałe, twarde i gorzkawe. Łatwo rozpoznać świeżego i smacznego szparaga - zazwyczaj są dość cienkie i wyglądają młodo :)


Szparagi obrać i umyć. Wodę zagotować na patelni lub innym dużym płaskim garnku. Dodać  1 łyżkę soli. Szparagi włożyć do gotującej się wody i gotować ok. 5 minut. Odcedzić i podawać z sosem.

Sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
Bazylia
Sól morska
Pieprz czarny świeżo mielony
Czosnek (może być sproszkowany)
1 łyżeczka sosu sojowego

Masło roztopić w rondelku. Dodać mąkę, wlać mleko i śmietankę oraz zagotować, mieszając, aby nie zrobiły się kluchy. Przyprawić. 



2 komentarze:

  1. A z czym to podawac zeby sie komponowalo doskonale?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem szparagi świetnie pasują do ryby, szczególnie do łososia. Ponadto, myślę, że ze względu na sos, można podawać je z ziemniakami, sałatką, itp.

      Usuń