Ich przygotowanie nie jest ani czasochłonne, ani pracochłonne, ani wymagające, więc do dzieła :)
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
200 g mielonego maku
1/2 szklanki orzechów
1 cukier waniliowy
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka aromatu migdałowego
1 szklanka mleka
Mleko zagotować i dodać do niego mak. Wymieszać. Dodać pozostałe składniki.
Ciasto francuskie rozłożyć na blacie. Aby przygotować większe roladki, należy podzielić ciasto wzdłuż na pół, a następnie na cztery kawałki - osiem roladek. Aby roladki były mniejsze, podzielić ciasto wzdłuż na trzy części i znów na cztery - wtedy wychodzi nam dwanaście roladek.
Na każdej części rozkładamy mak (ok. 2 łyżki) i zwijamy roladki. Roladki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Możemy posypać je brązowym lub białym cukrem przed pieczeniem lub posypać cukrem pudrem albo posmarować lukrem po upieczeniu. Ja zrobiłam część z lukrem, a część posypałam cukrem przed upieczeniem.
Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz