wtorek, 30 kwietnia 2013

Pikantna cieciorka serwowana z liśćmi szpinaku

Dziś prezentuję przepyszną i pikantną potrawę, w której rolę główną odgrywa cieciorka. Od czasu do czasu robię różne potrawy z cieciorki, ale jak do tej pory ta nie ma sobie równych. Dla koloru można podać ją z żółtym ryżem (w czasie gotowania dodaję curry/kurkumę) i z zielonym lekko zblanszowanym szpinakiem (dodaję tylko odrobinę czosnku i tellofixu). Potrawa jest tak kolorowa, że naprawdę cieszy oczy, nie wspominając już o podniebieniu. Jeśli nie jesteście przyzwyczajeni do pikantnych potraw, można ograniczyć ilość przypraw, ale od razu mówię, że smak potrawy pewnie straci na atrakcyjności i wyrazistości.




Składniki:


ok. 300 g gotowanej cieciorki (może być z puszki lub ze słoika, a można ugotować samodzielnie, wtedy najlepiej pozostawić ją na noc w wodzie, aby się namoczyła, a następnie gotować przez ok. 1 godzinę) 
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka ostrej papryczki
Szczypta peperoncino
 ½ łyżeczki kurkumy w proszku
1 łyżka curry
 400 g pomidorów z puszki
100 ml wody
1 łyżeczka cukru (nie koniecznie)
sól i pieprz czarny świeżo mielony (użyłam mieszanki kolorowego pieprzu)
200 g młodego szpinaku
2 ząbki czosnku

Oliwę wlać na patelnię, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę i lekko ją zarumienić. Następnie dodać kolendrę, ostrą papryczkę, peperoncino, kurkumę i curry (jeśli macie masalę również można dodać kilka szczypt). Dusić przez ok. 2-3 minut od czasu do czasu mieszając. 

Pomidory pokroić w kostkę i dodać do cebuli, a następnie dolać ok. 100 ml wody. Gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać cieciorkę, przyprawić solą i pieprzem. Podgotować jeszcze kilka minut. 

Liście szpinaku umyć i poddusić na odrobinie oliwy - kilka minut, tylko, aby zmiękły. Przyprawić czosnkiem i tellofixem/wegetą. 

Potrawę można podawać na liściach podduszonego szpinaku lub dowolnie zaaranżować na talerzu - wygląda pięknie :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz