Porcja na trzy ramekinki o średnicy 11 cm
Składniki:
350 g pora
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki świeżych ziół (pietruszka, bazylia, itp.)
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki wywaru warzywnego (1/2 szklanki wody, 1 łyżka tellofixu/wegety)
Sól morska
Pieprz czarny świeżo mielony
1 łyżka oliwy z oliwek
Drobno pokroić pory i podsmażyć je na oliwie, a następnie dodać do nich wywar warzywny. Poddusić kolejne 5 minut. Orzechy zmiksować w blenderze, a następnie dodać do nich pory i zmiksować na gładką masę. Żółtka wymieszać z jogurtem i posiekanymi drobno ziołami. Delikatnie wymieszać z porami. Przyprawić. Białka ubić na sztywno i delikatnie dodać do porów, lekko mieszając.
Ramekinki wysmarować masłem i wyłożyć na nie przygotowaną masę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Suflety piec przez ok. 35-40 minut na brązowy kolor. Suflety powinny lekko podrosnąć. Są rewelacyjnie puszyste i lekkie!
Dobrze jest ułożyć ramekinki na blasze do pieczenia ciasta, dzięki temu upewniamy się, że suflety dobrze upieką się od spodu.
Można podawać z sałatką lub warzywami na ciepło.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz