piątek, 19 kwietnia 2013

Suflet z porem i orzechami

Moim zdaniem suflet jest niezwykłe elegancką potrawą. Pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje, dlatego często dziwię się, że jest tak mało popularny. Być może dlatego, że powszechnie panuje przekonanie, że trudno go przygotować i jest czasochłonny. Otóż, wcale nie! Naprawdę wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami i nie ma obawy, że coś się nie uda. Dziś chcę zaprezentować wam jedną z wariacji, ale niedługo będą również inne. 





Porcja na trzy ramekinki o średnicy 11 cm

Składniki:
350 g pora
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki świeżych ziół (pietruszka, bazylia, itp.)
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki wywaru warzywnego (1/2 szklanki wody, 1 łyżka tellofixu/wegety)
Sól morska
Pieprz czarny świeżo mielony
1 łyżka oliwy z oliwek

Drobno pokroić pory i podsmażyć je na oliwie, a następnie dodać do nich wywar warzywny. Poddusić kolejne 5 minut. Orzechy zmiksować w blenderze, a następnie dodać do nich pory i zmiksować na gładką masę. Żółtka wymieszać z jogurtem i posiekanymi drobno ziołami. Delikatnie wymieszać z porami. Przyprawić. Białka ubić na sztywno i delikatnie dodać do porów, lekko mieszając. 

Ramekinki wysmarować masłem i wyłożyć na nie przygotowaną masę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Suflety piec przez ok. 35-40 minut na brązowy kolor. Suflety powinny lekko podrosnąć. Są rewelacyjnie puszyste i lekkie!

Dobrze jest ułożyć ramekinki na blasze do pieczenia ciasta, dzięki temu upewniamy się, że suflety dobrze upieką się od spodu. 

Można podawać z sałatką lub warzywami na ciepło.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz