wtorek, 23 kwietnia 2013

Sałatka z pieczonych warzyw

Dziś chcę zaprezentować wam sałatkę - inną niż wszystkie - którą możecie serwować zarówno na zimno i na ciepło. Jest pyszna, zdrowa i kolorowa! Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a co również dość wygodne - można przygotować ją wcześniej i podać następnego dnia. 






Składniki:
2 cukinie
1 bakłażan
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
12 pomidorków koktajlowych lub pomidorów cherry
1 czerwona cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka rozmarynu
2 ząbki czosnku
Sól morska

Cukinię i bakłażana pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w dużą kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić na pół. Cebulę pokroić w piórka. Wszystkie warzywa wyłożyć na blachę i polać oliwą wymieszaną z czosnkiem i rozmarynem. Lekko posolić. Piec w piekarniku przez ok. 15 minut w 180 stopniach. 


Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka rozmarynu
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki soku z cytryny

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Zalać upieczone warzywa. Zostawić na 30 minut, aby smaki wymieszały się. 

Podawać na zimno lub na ciepło. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz