Dziś mam dla was coś rewelacyjnego i eleganckiego. Wyśmienity przepis na kremowy, a zarazem lekki sos do makaronu na bazie białego wina. Wierzcie mi, nic dodać, nic ująć!
Składniki:
2 cukinie
1 cebula
1 szklanka pomidorków koktajlowych
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2/3 szklanki białego wina (najlepiej półwytrawnego)
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki potartego parmezanu
Świeże zioła (użyłam bazylii)
Sól morska
Pieprz czarny świeżo mielony
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w plasterki.
Na oliwie podsmażyć cukinię na złoty kolor. Przełożyć na talerz.
Na tej samej oliwie poddusić cebulę i czosnek, jeśli trzeba dodać jeszcze odrobinę oliwy. Pomidorki pokroić na pół i dodać do podduszonej cebuli, poddusić jeszcze chwilę i dodać 1/3 szklanki wina. Mieszać po dnie, aby się nie przypaliło. Dodać pozostałą część wina. Po ok. 5 minutach dodać śmietankę i zagotować na małym ogniu, mieszając. Całość powinna lekko zgęstnieć. Dodać podsmażoną wcześniej cukinię i lekko wymieszać. Przyprawić według smaku.
Sos wymieszać z makaronem i podawać. Posypać parmezanem. Smacznego!!!
Czy slodka smietanka to jest smietanka kremowa 30%? I czy wino jest tu skladnikiem kluczowym? Mozesz podac jakie uzylas? :)
OdpowiedzUsuńSłodka śmietanka to może być śmietanka 18% albo śmietanka kremowa 30% lub 36%; kremowa trochę lepiej gęstnieje :) ale 18% też można użyć. Ja użyłam wina Beauvillon - niby półsłodkie, ale jest super do tego makaronu, bo moim zdaniem takie półsłodkie/półwytrawne. Można wino zastąpić po prostu wywarem z warzyw lub jakimś bulionem, ale wino nadaje świetnego smaku, delikatnie przełamuje śmietankę, a nie trzeba dać go dużo - może być pół na pół z bulionem :)
Usuń