czwartek, 25 kwietnia 2013

Curry z cukinii

Uwielbiam warzywa podawane na ciepło. Mogą stanowić przystawkę do obiadu,a prawdę mówiąc same w sobie są tak pyszne i pożywne, że ja osobiście nie potrzebuję nic więcej. Wszelkiego rodzaju duszone czy pieczone warzywa, ratatouille, na które przepis podałam wam już wcześniej (Ratatouille), stanowią rewelacyjną alternatywę dla sałatek, a dostarczają dużo wartości odżywczych. Ważne jest, aby nie dusić/gotować/piec ich zbyt długo, ponieważ tracą wtedy więcej wartości. Zawsze zachęcam swoich przyjaciół i rodzinę do spożywania kolorowych różnorodnych potraw, które są źródłem energii i dobrego nastroju. Kuchnia bogata w warzywa i owoce jest naprawdę atrakcyjna - i to nie tylko pod względem wyglądu, ale również smaku, a fakt, iż organizm nie potrzebuje wykorzystywać olbrzymich nakładów energii, aby wykorzystać jej walory(proces przetworzenia pokarmów na paliwo dla komórek organizmu), stanowi zaledwie niewielką część ogromu jej korzyści...




Składniki:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1 łyżeczka drobno pokrojonego świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka peperoncino
2 cukinie
5-7 pomidorków cherry
Kolendra (świeża lub suszona)

Na patelni rozgrzać oliwę. Na oliwę wrzucić cebulę pokrojoną w piórka, rozgnieciony czosnek, chilli, imbir i dokładnie wymieszać. Dodać cukinię i pomidory. Podsmażyć przez ok. 5-7 minut. Dodać kolendrę i poddusić kolejne 5 minut. Można lekko dosolić. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz