środa, 24 kwietnia 2013

Łosoś zapiekany z pomidorkami koktajlowymi

Uwielbiam łososia! Jest jedną z moich ulubionych ryb - ze względu na walory smakowe, jak również fakt, iż dostarcza kwasów tłuszczowych, które mają niezwykle korzystny wpływ na komórki naszego organizmu. Ponieważ nie lubię monotonii, zawsze poszukuję inspiracji i nowych pomysłów na przygotowanie moich ulubionych produktów. Dziś prezentuję wam jedną z moich ulubionych wariacji na temat łososia. Starajcie się kupować łososia - jak również wszystkie inne ryby - z pewnych źródeł i najlepiej świeże, a jeśli już kupujecie mrożone, to upewnijcie się, że nie są zbyt zmrożone, ponieważ to może świadczyć o tym, że były zamrażane kilkukrotnie. 





Porcja dla 4 osób

Składniki:
1 kg filetów z łososia bez skóry
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki miodu
3 łyżki musztardy francuskiej
2 ząbki czosnku
400 g pomidorków cherry/koktajlowych
1/2 cytryny
Sól morska
Pieprz czarny świeżo mielony

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Łososia natrzeć oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Miód wymieszać z musztardą i zalać łososia. Czosnek drobno pokroić w kosteczkę i posypać po rybie. Następnie pomidorki pokroić na pół i ułożyć blisko siebie na górze. Skroić cytryną. Oprószyć solą i pieprzem. Piec ok. 30 minut. 





Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie miałam nigdy okazji aby robić tak łososia, ale jak widzę na zdjęciach to faktycznie samo danie prezentuje się bardzo ładnie. Od siebie mogę jak najbardziej polecić łososiowe carpaccio https://mowisalmon.pl/przepisy/lososiowe-carpaccio-kolorowe/ które moim zdaniem jest bardzo pyszne i dość proste w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń