czwartek, 18 kwietnia 2013

Ziemniaki po indyjsku

Dziś mam dla was bardzo szybką propozycję przygotowania ziemniaków w inny sposób niż zazwyczaj przygotowujemy ziemniaki w polskiej kuchni. Pomimo zastosowania typowo indyjskich przypraw, nie musicie obawiać się, że tak przygotowane ziemniaki nie będą pasować do tradycyjnych posiłków - pasują i to doskonale. Od razu ostrzegam jednak, że - nawet jak dla mnie - jest to dość pikantna wersja, więc jeśli wolicie uniknąć kulinarnej pikanterii, polecam, abyście po prostu ograniczyli ilość zastosowanych przypraw. 




Składniki:
500 g małych (najlepiej młodych) ziemniaczków
1 łyżeczka kminku
2 łyżeczki kolendry
1/2 szklanki masła - użyłam ok. 100 g
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czosnku
2 łyżeczki curry
Szczypta peperoncino lub mielonej ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka czarnej gorczycy (opcjonalnie)

Ziemniaki dokładnie umyć i zostawić w całości lub jeśli są większe - przekroić na pół.

Masło włożyć do naczynie żaroodpornego i rozpuścić w piekarniku. Dodać przyprawy, wymieszać i włożyć do piekarnika na kolejnych 5 minut dla wydobycia maksimum aromatu. Następnie dodać ziemniaki i wszystko dokładnie wymieszać. Piec ok. 25-30 minut. Podawać gorące. 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz