Składniki:
10 średniej wielkości pieczarek
1 mała cebulka
100 g fety
Szczypta peperoncino
Pieprz czarny świeżo mielony
Sól morska
1 puszka pomidorów w całości obranych ze skórki
Kilka listków świeżej bazylii
3 ząbki czosnku
1/2 małej cebuli
1 łyżka czerwonego pesto
Kilka łyżek oliwy z oliwek
Siedem pieczarek umyć, wyciąć nóżki i blaszki. Odłożyć na bok. Nożki oraz pozostałe pieczarki pokrojone na małe kawałeczki (lub potarte) poddusić na oliwie z cebulką pokrojoną w kostkę. Fetę pokroić na małe kawałki (odrobinę zostawić do dekoracji) i dodać do pieczarek. Przyprawić odrobiną soli i pieprzem. Nadzienie nałożyć do pieczarek.
Sos pomidorowy:
Cebulę, czosnek i bazylię pokroić i poddusić na oliwie. Dodać szczyptę peperoncino. Pomidory wyciągnąć z puszki i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Poddusić. Przyprawić solą i pieprzem.
Sos pomidorowy wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Ułożyć nadziane pieczarki.
Polewa:
Kilka łyżek soku pomidorowego z puszki wymieszać w miseczce z pesto i bazylią. Lekko przyprawić solą i pieprzem. Polewać pieczarki.
Całość posypać fetą. Zapiekać w piekarniku przez ok. 30 minut w 180 stopniach.
Pieczarki można również zapiekać w sosie beszamelowym z serem. Pycha!
Smacznego!
Zrobilam! Dobre!
OdpowiedzUsuń