środa, 10 kwietnia 2013

Pieczarki nadziewane fetą w aromatycznym sosie pomidorowym

Nadziewane pieczarki to danie, które już jakiś czas temu zaistniało w mojej kuchni. Jest świetnym pomysłem na obiad, który pozwala na wiele kreatywności i szaleństwa. Nie tylko ładnie wygląda, ale również świetnie smakuje. Moja dziesiejsza propozycja może odrobinę pracochłonna, ale zdecydowanie warta zachodu. 



Składniki:
10 średniej wielkości pieczarek
1 mała cebulka
100 g fety
Szczypta peperoncino
Pieprz czarny świeżo mielony
Sól morska
1 puszka pomidorów w całości obranych ze skórki
Kilka listków świeżej bazylii
3 ząbki czosnku
1/2 małej cebuli
1 łyżka czerwonego pesto
Kilka łyżek oliwy z oliwek

Siedem pieczarek umyć, wyciąć nóżki i blaszki. Odłożyć na bok. Nożki oraz pozostałe pieczarki pokrojone na małe kawałeczki (lub potarte) poddusić na oliwie z cebulką pokrojoną w kostkę. Fetę pokroić na małe kawałki (odrobinę zostawić do dekoracji) i dodać do pieczarek. Przyprawić odrobiną soli i pieprzem. Nadzienie nałożyć do pieczarek. 

Sos pomidorowy:
Cebulę, czosnek i bazylię pokroić i poddusić na oliwie. Dodać szczyptę peperoncino. Pomidory wyciągnąć z puszki i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Poddusić. Przyprawić solą i pieprzem. 

Sos pomidorowy wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Ułożyć nadziane pieczarki. 

Polewa:
Kilka łyżek soku pomidorowego z puszki wymieszać w miseczce z pesto i bazylią. Lekko przyprawić solą i pieprzem. Polewać pieczarki. 

Całość posypać fetą. Zapiekać w piekarniku przez ok. 30 minut w 180 stopniach. 

Pieczarki można również zapiekać w sosie beszamelowym z serem. Pycha!





Smacznego!

1 komentarz: