wtorek, 16 kwietnia 2013

Zupa z soczewicy - najlepsza!

Kiedy po raz pierwszy skosztowałam tę zupę z soczewicy, wiedziałam, że z pewnością od czasu do czasu pojawi się w moim menu, mimo iż nie jestem miłośniczką zup. Zupa ma rewelacyjny i wyrazisty smak, świetnie pachnie i można przyrządzić ją "na ostro", co nam akurat bardzo odpowiada. Wymaga trochę pracy, ale zdecydowanie jest tego warta, tym bardziej, że taką zupę można przygotować na dwa dni lub się z kimś podzielić. 

Duża porcja, ale trudno mi określić, na ile osób, bo wszystko zależy, ile kto je :)




Składniki:
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
8-9 szklanek wody
2 szklanki tartej marchewki
1/2 szklanki tartego selera
2 szklanki suszonej zielonej soczewicy
1 łyżka majeranku
1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
Sól
Tellofix
Curry
Ostra papryczka

Cebulę i 3 ząbki czosnku pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie aż się zarumienią. Wlać wodę. Dodać marchewkę, seler i soczewicę. Gotować ok. 40-50 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić. Wcisnąć pozostałe 2 ząbki czosnku. W zależności od preferencji regulować ilość curry i ostrej papryczki. 

Zupa jest pyszna, pożywna i zdrowa! Smacznego!




1 komentarz: