Porcja na sześć sajgonek
Składniki:
5 arkuszy ciasta filo o wymiarach ok. 25 cm x 35 cm
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
5 łyżek słodkiej kukurydzy
Mieszanka kiełków (ja wykorzystałam kiełki z fasolki mung, soczewicy i lucerny)
1 łyżka oliwy z oliwek
Curry
Mieszanka przypraw azjatyckich
Szczypta peperoncino
1 łyżeczka tellofixu/wegety
Arkusze (pięć arkuszy złożonych razem) przeciąć wzdłuż na pół, a następnie na trzy części. Posmarować rozbełtanym jajkiem.
Na oliwie poddusić cebulę i paprykę pokrojone w cienkie paseczki. Dodać kukurydzę i kiełki, a następnie doprawić. Nadzienie powinno być dość pikantne.
Nadzienie nałożyć na przygotowane ciasto filo (ok. 2 łyżki nadzienia) i zwijać jak krokiety: najpierw do wewnątrz zwinąć prawą i lewą stronę ciasta, a następnie od dołu zwijać do góry przytrzymując nadzienie, aby nie wypadało.
Zwinięte sajgonki posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku przez ok. 20 minut w 160 stopniach. Tak przygotowane sajgonki można zamrozić lub smażyć na odrobinie oliwy i podawać. Świetnie smakują z sosem sweet chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz