poniedziałek, 14 stycznia 2013

Ciasto francuskie z warzywami i łososiem

Dziś podzielę się z wami przepisem, który tak naprawdę możecie dostosowywać na wszelkie sposoby, aby dopasować go do swoich gustów i smaków. Prawda jest taka, że forma czy też sposób przygotowania niniejszej potrawy przyjechał ze mną z Wielkiej Brytanii. Kiedy 8 lat temu mieszkałam tam przez jakiś czas, poznałam cudowną rodzinę, w której pani domu była niezwykła kucharką i wspaniałą kobietą. To właśnie ona zaprosiła mnie kiedyś na obiad do swojego domu i jedną z potraw, które wtedy zaserwowała było nadziewane ciasto francuskie. Niestety nie pamiętam już nadzienia, które wtedy przygotowała, ale za to wygląd potrawy dokładnie zapadł mi w pamięć. Sami oceńcie :)





W celu przygotowania nadzienia używam po prostu ulubioną mrożoną mieszankę warzywną. Najbardziej lubię mieszanki z Lidla, ponieważ są naprawdę bogate, ale każdy z was może wybrać swoją ulubioną. Do łososia nie pasują - moim zdaniem - mieszanki chińskie ani tajskie, dlatego najczęściej sięgam po tradycyjne mieszanki warzywne lub mieszanki włoskie. 


Na patelnię należy wrzucić wybraną mieszankę i poddusić warzywa na oliwie. Aby warzywa nie były suche, należy dusić je pod przykryciem. Jeśli będą za suche, całość wyjdzie sucha, a jeśli za mokre - ciasto francuskie rozmoczy się od dołu. Przyprawić według smaku. Ja dodaję soli morskiej, świeżo mielonego pieprzu, czosnku i bazylii. 


Łososia pokroić w niewielkie płaskie kawałki. 


Ciasto przygotować w następujący sposób:


Rozłożone ciasto posmarować rozbełtanym białkiem. Nałożyć warzywa i łososia. Na górę wyłożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę. 







Składać w choinkę. Po górze posmarować rozbełtanym jajkiem.





Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 st. 


Doskonale smakuje podane z sałatką lub z barszczem :)

2 komentarze: