W celu przygotowania nadzienia używam po prostu ulubioną mrożoną mieszankę warzywną. Najbardziej lubię mieszanki z Lidla, ponieważ są naprawdę bogate, ale każdy z was może wybrać swoją ulubioną. Do łososia nie pasują - moim zdaniem - mieszanki chińskie ani tajskie, dlatego najczęściej sięgam po tradycyjne mieszanki warzywne lub mieszanki włoskie.
Na patelnię należy wrzucić wybraną mieszankę i poddusić warzywa na oliwie. Aby warzywa nie były suche, należy dusić je pod przykryciem. Jeśli będą za suche, całość wyjdzie sucha, a jeśli za mokre - ciasto francuskie rozmoczy się od dołu. Przyprawić według smaku. Ja dodaję soli morskiej, świeżo mielonego pieprzu, czosnku i bazylii.
Łososia pokroić w niewielkie płaskie kawałki.
Ciasto przygotować w następujący sposób:
Rozłożone ciasto posmarować rozbełtanym białkiem. Nałożyć warzywa i łososia. Na górę wyłożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę.
Składać w choinkę. Po górze posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 st.
Doskonale smakuje podane z sałatką lub z barszczem :)
robie... chyba nawet z tej samej mieszanki warzywnej :) zobaczymy czy posmakuje...
OdpowiedzUsuńodszkodowania komunikacyjne rzeszow
OdpowiedzUsuń