środa, 2 stycznia 2013

Wegetariańska Lasagne ze szpinakiem i tofu

Tak sobie pomyślałam, że z okazji Nowego Roku podzielę się z wami doskonałym przepisem na lasagne wegetariańską. Muszę przyznać, że mnie samą zaskoczył rezultat, więc gorąco polecam jej wypróbowanie. Gwarantuję, że będzie smakować nie tylko wegetarianom, ale nawet zdeklarowanym miłośnikom mięsa. 

Wegetariańska Lasagne ze szpinakiem i tofu




9 -12 płatów lasagne (w zależności od wielkości naczynia)
tarta mozarella

Sos 1:
3 papryki
1 cebula
2 łyżki oliwy
Przecier pomidorowy - ok. 500 ml (w zależności od porcji)
Kostka naturalnego tofu

Paprykę pokroić w paseczki; cebulę w piórka i wszystko poddusić na oliwie.
Kiedy papryka zmięknie, dodać przecier pomidorowy. Tofu pokroić w kostkę i dodać do sosu.
Zdjąć z palnika, aby nie rozgotować tofu.

Przyprawić świeżą bazylią, czosnkiem, pieprzem i solą lub wegetą. Należy pamiętać o tym, aby pieprzu dodawać dopiero po zdjęciu sosu z palnika, aby nie nadał gorzkiego posmaku potrawie.

Sos 2:
Paczka mrożonego szpinaku (np. w bryłkach lub w liściach - smakuje zdecydowanie lepiej niż zmiksowany) - oczywiście może być również świeży

Szpinak poddusić na oliwie i doprawić czosnkiem, solą i pieprzem.

Sos 3:
Sos beszamelowy (podobno moja specjalność)
2 łyżki masła
1.5 szklanki mleka
2 łyżki mąki
Przyprawy: bazylia, czosnek (może być świeży), pieprz, sos sojowy, sól, wegeta

W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie rozmieszać. Dolać mleka, gotować, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Następnie przyprawić według smaku.

Lasagnę układać warstwami:
Sos 1 -> płaty lasagne -> sos 2 -> płaty lasagne -> sos 1 -> płaty lasagne -> sos 3 -> mozarella

Zapiekać ok. 40 minut w temperaturze 170 st.

Dużym atutem tego przepisu jest to, że absolutnie nie ma potrzeby wcześniejszego namaczania płatów lasagne, ponieważ sosy są wystarczająco wilgotne, aby płaty zrobiły się miękkie podczas zapiekania.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz