Nasiona chia nie są jeszcze w Polsce zbyt popularne, ponieważ ich
popularność z pewnością zmniejszyłaby ilość kupowanych sztucznych suplementów
diety (które nie są przyswajane przez nasz organizm) dostępnych w aptekach :)
Nasiona chia są jednym z tzw. "super-produktów", ponieważ ich
zawartość składników odżywczych, witamin i błonnika jest wystarczająca, aby
zastąpić wszelkiego rodzaju sztuczne suplementy.
Nasiona chia stanowią
doskonałe źródło kawasów omega-3, przeciwutleniaczy, błonnika, witamin B1, B2,
B3 oraz minerałów - żelaza, wapnia, potasu, cynku oraz magnezu. Ze względu na
wysokie właściwości energetyczne i zdolność zatrzymywania wody polecane są wszystkim,
którzy intensywnie uprawiają sport, szczególnie ze śniadaniem. Świetnie nadają
się w celu urozmaicenia diety wegetariańskiej i diety diabetyków.
Wartości
zawarte w nasionach chia przyswajają się najlepiej po wcześniejszym namoczeniu nasion w wodzie (6-8 godzin - zrobią się lekko galaretowate), jednak nawet surowe (mogą być również zmielone) dostarczają ogromu składników odżywczych, mających doskonały wpływ na nasz
organizm. Można dodawać je do koktajli, sałatek, jogurtów, płatków
śniadaniowych czy owsianek, wszelkiego rodzaju pasztetów, past czy kotlecików wegetariańskich i pulpetów. Nie zmieniają smaku potrawy, a z pewnością podnoszą
jej wartość.
Nasiona chia
można zakupić na internecie, jednak należy zwracać uwagę, aby nie kupować
najtańszych, ponieważ zdarza się, że mogą być wymieszane z różnego rodzaju
"wypełniaczami". Są także dostępne w sklepach ze zdrową
żywnością.
1 łyżka nasion
chia dostarcza więcej błonnika niż szklanka płatków owsianych, więc z pewnością
wskazane jest spożywanie ich przez osoby, które próbują zrzucić zbędne
kilogramy lub po prostu chcą poprawić metabolizm. Nie należy jednak spożywać
ich w nadmiernych ilościach (zalecana dawka to 1 łyżka dziennie), ponieważ
nasiona pochłaniają sporą ilość wody, dlatego należy uważać, aby nie
doprowadzić do odwodnienia organizmu lub np. przesuszenia skóry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz