Ziemniaki z rozmarynem i kolendrą
Moim zdaniem te ziemniaki mają zapach i smak lasu, dlatego zawsze przypominają mi o wakacjach.
Porcja na 2 osoby
3 średniej wielkości ziemniaki
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól
Pieprz
Ostra papryka
2 łyżki kolendry
0.5 łyżeczki rozmarynu
Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w plastry. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Skropić oliwą. Przyprawić według uznania. Dobrze wymieszać. Posypać kolendrą i rozmarynem. Piec w piekarniku przez ok. 30 minut w 180 st.
Pieczone ziemniaki z oregano i sosem czosnkowym
Ziemniaki (ilość zależy od preferencji, głodu i liczby osób na obiad) w łupince ugotować w lekko osolonej wodzie, ale tak, aby nie były zbyt miękkie.
Każdy ziemniak umieścić w łódce przygotowanej z folii aluminiowej. Na górze ponacinać krateczkę tak, aby zioła i masło mogły przeniknąć do wnętrza. Na każdy nałożyć odrobinę masła, posypać oregano i czosnkiem. Zapiekać w piekarniku ok. 25 minut aż ziemniaki nabiorą pięknej złotej barwy.
Sos czosnkowy (ponownie w zależności od porcji - ja przygotowuję dla dwóch osób):
1 łyżka majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 małe ząbki czosnku
wegeta/tellofix
oregano
Wszystko energicznie wymieszać. Podawać do ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz