sobota, 5 stycznia 2013

Tort Dwa Serca


Tort Dwa Serca



W blaszce w kształcie serca pieczemy trzy biszkopty: 2 jasne: jeden z 4 jaj, drugi z 3 jaj; 1 ciemny z 4 jaj

Biszkopt
1 jajko
3 dag mąki
4 dag cukru
Proporcje należy zwiększać zgodnie z ilością jajek.
Do ciemnego biszkoptu dodać 2 łyżki oleju i 1.5 łyżki kakao.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier. Kiedy białka będą sztywne, dodać żółtka. Następnie delikatnie mieszając, stopniowo dodawać mąkę. W przypadku ciemnego biszkoptu dodać również olej i kakao.
Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Wyłożyć ciasto.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st.
Biszkopty z 4 jaj podzielić na 3 blaty, a biszkopt z 3 jaj podzielić na 2 blaty. Każdy tort powinien składać się z 4 blatów.

Tort Biały:

4 jasne blaty – wszystkie blaty skropiłam spirytusem rozmieszanym z wodą i kilkoma kroplami soku z cytryny – ilość zależy od preferencji
Masa biała

2 białe czekolady
500 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
1 łyżka żelatyny (rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody - lekko schłodzić)
Czekoladę pokruszyć na kawałki i wrzucić do rondelka, a następnie wlać kremówkę. Podgrzewać na małym płomieniu, aby czekolada się rozpuściła. Wystudzić. Najlepiej wstawić do lodówki na całą noc, aby dobrze się schłodziło. Zimną śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę. Mascarpone rozmieszać łyżką w miseczce, stopniowo dodawać ubitą śmietanę, delikatnie mieszając.
Truskawki
500 g truskawek (najlepiej świeże, ale mrożone też mogą być)
5 łyżek cukru
1.5 łyżki żelatyny
Całość zagotować, aby żelatyna się rozpuściła. Odstawić do ostudzenia, aby masa stężała.
Tort przekładać w następującej kolejności:
Jasny biszkopt -> masa -> jasny biszkopt -> truskawki -> jasny biszkopt -> masa -> jasny biszkopt -> całość obsmarować masą -> obsypać wiórkami białej czekolady




Tort Brązowy:

3 ciemne blaty i 1 jasny blat - wszystkie blaty skropiłam wódką rozmieszaną z wodą i odrobiną likieru czekoladowego – ilość zależy od preferencji

Masa czekoladowa (mus)
500 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki kakao
5 łyżek ciepłej wody
2 gorzkie czekolady
1 łyżka cukru pudru
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kakao wymieszać z wodą aż się rozpuści. Po ostudzeniu czekolady, dodać do niej kakao.
Śmietanę kremówkę ubić mikserem. W trakcie ubijania dodać cukier puder. Następnie po łyżce dodawać przestudzoną mieszankę czekoladową.
Masa kremowa
200 ml śmietany kremówki 36%
100 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubić z cukrem. Serek rozmieszać łyżką, stopniowo dodawać śmietankę, delikatnie mieszając.
Tort przekładać w następującej kolejności:
Ciemny biszkopt -> masa kremowa -> ciemny biszkopt -> masa czekoladowa -> jasny biszkopt -> masa czekoladowa -> ciemny biszkopt -> całość obsmarować masą czekoladową
Tort oblałam na koniec rozpuszczonymi batonikami „Pawełek toffi” ze względu na upodobania smakowe mojej kuzynki J




Przyznam wam szczerze, że osobiście zdecydowanie bardziej smakował mi tort czekoladowy - jego smak jest wyrazisty, a lekkość naprawdę niebiańska. 

2 komentarze:

  1. wyglada bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak wygladają jak smakują rewelacja.... mam nadzieje ze niedługo znow bedziemy sie delektowac i czuc smak nieba w ustach....

    OdpowiedzUsuń