Tort Dwa Serca
W blaszce w
kształcie serca pieczemy trzy biszkopty: 2 jasne: jeden z 4 jaj, drugi z 3 jaj;
1 ciemny z 4 jaj
Biszkopt
1 jajko
3 dag mąki
4 dag cukru
Proporcje należy
zwiększać zgodnie z ilością jajek.
Do ciemnego
biszkoptu dodać 2 łyżki oleju i 1.5 łyżki kakao.
Oddzielić
białka od żółtek. Białka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier. Kiedy białka
będą sztywne, dodać żółtka. Następnie delikatnie mieszając, stopniowo dodawać
mąkę. W przypadku ciemnego biszkoptu dodać również olej i kakao.
Blachę
wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Wyłożyć ciasto.
Piec ok. 20
minut w temperaturze 180 st.
Biszkopty z 4
jaj podzielić na 3 blaty, a biszkopt z 3 jaj podzielić na 2 blaty. Każdy tort
powinien składać się z 4 blatów.
Tort Biały:
4 jasne blaty
– wszystkie blaty skropiłam spirytusem rozmieszanym z wodą i kilkoma kroplami
soku z cytryny – ilość zależy od preferencji
Masa biała
2 białe
czekolady
500 ml
śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
1 łyżka
żelatyny (rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody - lekko schłodzić)
Czekoladę
pokruszyć na kawałki i wrzucić do rondelka, a następnie wlać kremówkę.
Podgrzewać na małym płomieniu, aby czekolada się rozpuściła. Wystudzić.
Najlepiej wstawić do lodówki na całą noc, aby dobrze się schłodziło. Zimną
śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę. Mascarpone
rozmieszać łyżką w miseczce, stopniowo dodawać ubitą śmietanę, delikatnie
mieszając.
Truskawki
500 g truskawek (najlepiej świeże, ale mrożone też mogą być)
5 łyżek cukru
1.5 łyżki
żelatyny
Całość
zagotować, aby żelatyna się rozpuściła. Odstawić do ostudzenia, aby masa
stężała.
Tort
przekładać w następującej kolejności:
Jasny
biszkopt -> masa -> jasny biszkopt -> truskawki -> jasny biszkopt
-> masa -> jasny biszkopt -> całość obsmarować masą -> obsypać
wiórkami białej czekolady
Tort Brązowy:
3 ciemne
blaty i 1 jasny blat - wszystkie blaty skropiłam wódką rozmieszaną z wodą i
odrobiną likieru czekoladowego – ilość zależy od preferencji
Masa czekoladowa
(mus)
500 ml
śmietany kremówki 36%
2 łyżki kakao
5 łyżek
ciepłej wody
2 gorzkie
czekolady
1 łyżka cukru
pudru
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej. Kakao wymieszać z wodą aż się rozpuści. Po
ostudzeniu czekolady, dodać do niej kakao.
Śmietanę
kremówkę ubić mikserem. W trakcie ubijania dodać cukier puder. Następnie po
łyżce dodawać przestudzoną mieszankę czekoladową.
Masa kremowa
200 ml
śmietany kremówki 36%
100 g serka
mascarpone
2 łyżki cukru
pudru
Śmietankę
ubić z cukrem. Serek rozmieszać łyżką, stopniowo dodawać śmietankę, delikatnie
mieszając.
Tort
przekładać w następującej kolejności:
Ciemny
biszkopt -> masa kremowa -> ciemny biszkopt -> masa czekoladowa -> jasny
biszkopt -> masa czekoladowa -> ciemny biszkopt -> całość obsmarować
masą czekoladową
Tort oblałam
na koniec rozpuszczonymi batonikami „Pawełek toffi” ze względu na upodobania
smakowe mojej kuzynki J
Przyznam wam szczerze, że osobiście zdecydowanie bardziej smakował mi tort czekoladowy - jego smak jest wyrazisty, a lekkość naprawdę niebiańska.
wyglada bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńTak wygladają jak smakują rewelacja.... mam nadzieje ze niedługo znow bedziemy sie delektowac i czuc smak nieba w ustach....
OdpowiedzUsuń