czwartek, 3 stycznia 2013

Wskazówki ogólne

Tak się zastanawiam i stwierdziłam, że muszę przynajmniej postarać się ułatwić wam eksperymenty kulinarne, dlatego podam wam kilka wskazówek, które mnie osobiście pomagają w kuchni. Niniejszą zakładkę zamierzam aktualizować na bieżąco, ponieważ jest wiele kwestii, które zwyczajnie muszą się tutaj znaleźć.

Tellofix
Otóż, nie wiem, czy znana wam jest przyprawa o nazwie tellofix. Smakiem niby zbliżona do vegety, a jednak o wiele lepsza. Bardzo często używam jej zamiast soli i muszę powiedzieć, że nadaje potrawom niezwykłego smaku i ułatwia osiągnięcie zamierzonego celu kulinarnego. Naprawdę super! Sos beszamelowy z tellofixem jest po prostu niezastąpiony. Ponadto tellofix dostępny jest w wersji bezglutenowej oraz bez glutaminianu sodu, który jak wiadomo nie jest najzdrowszy. Równie istotne jest to, że tellofix może być stosowany jako bulion wegetariański, doskonale nadaje się więc do przygotowania wszelkiego rodzaju zup, łącznie z rosołem wegetariańskim.

Sól
Wbrew pozorom sól soli nierówna. Choć może wydawać się, że sól nie jest zbyt znaczącym elementem w naszej kuchni (szczególnie rozmiarowo), prawda jest taka, iż nawet niewielkie ilości soli mają znaczenie dla naszego zdrowia. Sól nadaje potrawom smaku, dlatego trudno byłoby nam z niej zupełnie zrezygnować, jednak ważne jest, abyśmy sięgali po odpowiedni rodzaj soli. Ponieważ jestem zwolennikiem świadomego i zdrowego odżywiania, wiem, że stosowanie soli morskiej jest najlepszym rozwiązaniem zarówno dla smaku i dla zdrowia. Zalecam unikać stosowania taniej soli jodowanej powszechnie dostępnej w sklepach, ponieważ niestety niekorzystnie wpływa na ciśnienie oraz sprawia, że woda zatrzymywana jest w organizmie.
Sól morską można zakupić w formie gotowej do użycia lub w postaci kamyczków, które należy zmielić. Korzyścią soli, która wymaga zmielenia jest to, że można mieszać ją z ziarnami pieprzu czy innych przypraw w celu przygotowania własnej oryginalnej mieszkanki przypraw np. do sałatek czy kanapek. Gorąco polecam! Połączenie kilku ziaren soli, czarnego i czerwonego pieprz to tylko jedna z możliwości, która choć bardzo prosta, zaskakuje smakiem.

Suszone zioła
Jeśli chcecie częściowo odzyskać aromat i smak suszonych ziół wystarczy wsypać je do miseczki i na moment zalać odrobiną letniej wody, następnie w zależności od przygotowywanej potrawy albo odcedzić, albo w całości dodać do pozostałych składników.

Pieprz
W celu uzyskania najlepszych walorów smakowych tej niezwykłej przyprawy, najlepszej używać pieprzu świeżo mielonego. Obecnie całe ziarna pieprzu są łatwo dostępne w prawie każdym sklepie, a młynki mogą dodatkowo stanowić piękną dekorację kuchni. Jeśli obawiacie się, że ręczne młynki będą zbyt dużym wyzwaniem dla zmęczonych pracą w kuchni mięśni, możecie sięgnąć po młynki elektryczne, choć ja osobiście preferuję te ręczne, które moim zdaniem dodają magii do mojego kulinarnego świata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz