czwartek, 31 stycznia 2013

Kotleciki sojowe w sosie grzybowym

Kotlety sojowe już dawno pojawiły się w polskich sklepach i co najlepsze nie są dostępne jedynie w sklepach ze zdrową żywnością, ale w zwykłych sklepach spożywczych. Wykorzystanie kotletów sojowych jest ogromne, ponieważ same kotlety można przygotować na różne sposoby, a ponadto mogą stanowić dodatek do potraw. Można pokroić je w kostkę i przygotować gulasz, czy dodać do wszelkiego rodzaju nadzień, lub pokroić w paseczki i przygotować wegetariańskie flaczki. 

Co zabawne, nawet osoby, które jedzą mięso doceniają smak dobrze przygotowanych kotletów sojowych. Wiele osób śmieje się, że mają wrażenie jakby jedli "kotleciki z płyty paździerzowej", a jednak nadal sięgają po nie z jednakową przyjemnością, co po inne potrawy :)

W celu przygotowanie kotlecików do użycia w jakiejkolwiek potrawie, należy je wcześniej namoczyć. Niektórzy zalewają je wrzątkiem, jednak ja wolę wrzucić je do garnka, zalać wodą i zagotować z dodatkiem ziół, wegety oraz czosnku (rodzaj przypraw można dostosować do rodzaju przygotowywanej potrawy - lubię przygotowywać kotleciki sojowe w wersji azjatyckiej z przyprawami kuchni azjatyckiej). Gotować ok. 2-3 minutki. Dzięki temu możemy być pewni, że kotleciki będą miękkie i smakowite. Po zagotowaniu kotleciki odcedzić, lekko odcisnąć i ostudzić. 




Miękkie kotlety oprószyć mąką i lekko podsmażyć na patelni. 

Gotowe kotleciki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem.

Sos grzybowy:
1/2 cebuli
2 łyżki oliwy
Małe pieczarki - według uznania

Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać pieczarki i poddusić kilka minut. 

Kilka suszonych grzybów zalać wrzątkiem (ok. 2 szklanki). Dodać wegety lub tellofixu.
Bulion wlać do duszonych pieczarek i zagotować. Zagęścić mąką: 2 łyżki mąki rozbełtać w 1/3 szklanki wody i wlać do zagotowanego bulionu. Mieszać i zagotować aż zgęstnieje. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Dodać odrobinę śmietanki w celu uzyskania kremowego smaku. 

Posiekać kilka listków świeżej natki pietruszki i dodać do sosu. 
Kotleciki zalać sosem i zapiekać w piekarniku w 180 st. przez ok. 30 minut. 





3 komentarze:

  1. NIESAMOWITE POTRAWY NIESAMOWITE ZDJECIA NIESAMOWITA ... AUTORKA POZDRAWIAM TYLKO TAK DALEJ...CZEKAM !!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe co powie na nie moj miesozerca :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko :) muszę tylko teraz upolować kolety sojowe bo resztę składników mam i będzie wyżerka <3

    OdpowiedzUsuń