Przede wszystkim moim zdaniem deser jest dość lekki i nie ma możliwości się nim zasłodzić, co moim zdaniem jest bardzo ważne, bo zwyczajnie nie chcę po jednej porcji deseru mieć dość :)
Crumble:
400 g herbatników
5 łyżek płatków owsianych
230 g masła
Herbatniki i płatki zmiksować. Masło stopić i wymieszać ze zmiksowanymi herbatnikami. Wyłożyć na blachę i piec ok. 15-20 minut w 180 st., aby się zarumieniło.
Owoce:
4 jabłka
Śliwki - ze słoika o pojemności 500 ml
Cukier waniliowy
2 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
Jabłka obrać ze skóry i pokroić w plasterki. Poddusić na małym ogniu. Wymieszać ze śliwkami, cukrem i cynamonem. Zapach jest naprawdę niesamowity, więc musicie nastawić się na to, że skupienie się nad pracą nie będzie łatwym zadaniem.
Karmelizowane orzechy:
1 szklanka orzechów włoskich
5 łyżek cukru
Orzechy i cukier wrzucić na patelnię. Mieszać aż cukier się roztopi i pokryje orzechy. Zajmie to ok. 4-5 minut. Przed użyciem karmelizowanych orzechów trzeba je odrobinę połamać, ponieważ podczas stygnięcia mogą się posklejać.
Masa:
250 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżeczki aromatu waniliowego
cukier waniliowy
Szczypta cynamonu
Szczypta gałki muszkatołowej
Szczypta kardamonu
Śmietanę i serek ubić blenderem. Przyprawić.
Nie bójcie się gałki muszkatołowej - nadaje naprawdę niezwykłego smaku :)
Kiedy rozkoszowałam się smakiem deseru, przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Otóż, wydaje mi się, że można byłoby do masy dodać trochę Bailey'sa dla wyostrzenia smaku :) Ja na pewno wypróbują następnym razem.
Deser układamy warstwami:
Herbatniki -> owoce -> orzechy -> herbatniki -> masa -> orzechy do dekoracji
Uważam, że płaskie i niższe naczynie będzie lepsze do przygotowania niniejszego deseru - miska, którą użyłam ja była odrobinę za wąska na dole.
Mimo, iż deser wydaje się pracochłonny ze względu na potrzebę przygotowania osobnych elementów, przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu, a zdecydowanie warto!
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz