czwartek, 24 stycznia 2013

Tagliatelle z łososiem i avocado

Dziś chcę się z wami podzielić przepisem na makaron tagliatelle, który zdecydowanie znajduje się w pierwszej dziesiątce moich ulubionych potraw. Jestem pewna, że będzie wam smakował, jeśli zdecydujecie się go wypróbować, ponieważ do tej pory nie było jeszcze osoby, której nie zachwyciłby jego kremowy i delikatny smak. Jest szybki i prosty w przygotowaniu, a zachwyca smakiem niczym najbardziej wymagająca i wyszukana potrawa. 




Jak łatwo stwierdzić nie jest to najbardziej dietetyczna potrawa, jednak od czasu do czasu warto pozwolić sobie na taki niewielki "grzeszek"...




Sos:
400 g pieczarek
500 ml słodkiej śmietanki 12% - można pomieszać pół na pół z mlekiem
300 g świeżego łososia / 200 g wędzonego łososia
Świeża bazylia
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwi z oliwek
Sól i pieprz

1 avocado do dekoracji - naprawdę konieczne :) Smak avocado cudownie komponuje się z kremowym sosem, a ponadto jego kolor stanowi świetną dekorację

1 paczka makaronu tagliatelle - ugotować zgodnie z instrukcjami w osolonej wodzie

Na patelnię wlać oliwę. Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Dusić na oliwie ok. 3-4 minuty. Następnie wlać śmietankę. Zagotować. Generalnie śmietanka powinna się zagęścić, jednak wydaje mi się, że zależy to od rodzaju pieczarek. Dwa razy zdarzyło mi się, że musiałam dodać odrobinę mąki roztrzepanej w kilku łyżkach wody, aby zagęścić sos, jednak zazwyczaj nie jest to konieczne. Kiedy sos zgęstnieje, wyłączyć palnik. Upieczonego w piekarniku lub wędzonego łososia pokroić w kawałeczki i wrzucić do sosu. Przyprawić i wcisnąć czosnek. 




Makaron po ugotowaniu wymieszać z sosem. Podawać z avokado i dekorować bazylią. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz